Nawigacja
masło czosnkowe
| masło czosnkowe | ![]() szynszylka | 2010-02-08 11:50:10 |
|---|---|---|
hej przymierzam się do zrobienia masła czosnkowego i mam parę pytań Jakie masło używacie? Jaki czosnek - świeży czy granulowany? Sól, pieprz, bazylia, oregano ......... jakie zioła i dodatki? Czy takie masło zamrozić czy tylko trzymać w lodówce?? Dzięki za pomoc | ||
| Autor | Tytuł postu | Data | |
|---|---|---|---|
| 2010-02-08 11:50:10 | ||
hej przymierzam się do zrobienia masła czosnkowego i mam parę pytań Jakie masło używacie? Jaki czosnek - świeży czy granulowany? Sól, pieprz, bazylia, oregano ......... jakie zioła i dodatki? Czy takie masło zamrozić czy tylko trzymać w lodówce?? Dzięki za pomoc | |||
| 2010-02-08 12:07:44 | ||
szynszylka ja robię masełko czosnkowe ze smarowidła o nazwie " krówka" i daję czosnek utarty na drobnych oczkach i jeszcze jak się da to posiekany. Do tego dodaję też bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki ( uwielbiam ją bardzo ) no i ona zabija zapach czosnku. Pozdrwiam | |||
| 2010-02-08 12:12:55 | ||
ja takie masełko trzymam w lodówce i na bieząco używam - bardzo szybko znika z pojemniczka | |||
| 2010-02-08 12:26:09 | ||
ja używam prawdziwego masła ( o ile wogóle można tak powiedzieć o maśle w kostkach kupowanym w sklepie) i świeżego czosnku, do tego przyprawy -sól, pieprz, majeranek , czasem bazylia czy oregano, przechowuję w lodówce w pojemniku plastikowym nie dłuzej niż 4-5 dni | |||
![]() Basienka_s | 2010-02-08 14:36:50 | ||
Ja rozgniatam widelcem masło w kostce, dodaje pół łyżeczki oliwy z oliwek, czosnek starty na drobniutkiej tarce, sól, pieprz i świeży koperek... | |||
| 2010-02-08 15:07:51 | ||
koperek odpada :( a oliva nie rozmiękczy za bardzo masła? | |||
![]() Basienka_s | 2010-02-08 15:24:01 | ||
oliwa nie rozmiękczy, chyba że się da za dużo | |||
![]() Gutka | 2010-02-08 16:22:40 | ||
Masełko oselkowe sprawdzone (bywa lekko słone wiec juz bez soli ) ew.sól, i świezy czosnek i to wystarczy.Miekkie masło mieszamy z przeciśnietym roztartym z sola czosnkiem.Wykładamy na folie formujemy rulonik-dobrze schładzamy-to tak na zaś do mięska,do żurku itd.oprócz tego duuża porcja do pojemniczka do lodówki ...do swojskiego chlebka.....i tak zaraz zniknie:) Czasem robie mniejsze porcje z ziołami,zieleniną lub cebulowo-paprykowe.Fajna sprawa do pieczonej w folii... | |||
![]() Afrulu | 2010-02-08 16:38:59 | ||
Jadam w Grecji takie masełko,ale tutaj robię po swojemu,tzn:pudełko margaryny śniadaniowej,2-3ząbki czosnku przeciskam i ucieram ze solą/według uznania/ i mieszam z margaryną i koniec,ciemny chlebek posmarowany masełkiem,z papryką,lub rzodkwią albo chudziutką wędlinką zrobioną samemu.Pychotka,no i zdrowo,bo czosnek to wiecie...... | |||
![]() keserasera | 2010-02-08 16:41:54 | ||
po wymieszaniu możesz rozwinąć folię spożywczą na blacie i nałożyć masło wzdłuż folii - całość zawinąć w cienki (3cm) rulon i wsadzić do zamrażarki - po kilku godzinach jak masło się przegryzie można wyjąć z zamrażarki i ciąć w plasterki - > ładnie wygląda jak się każdemu poda taki plasterek a nie zbiorczą salaterkę na śwodku stołu | |||