Frytki na 10 sposobów

Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy.

Fot.123RF/Picsel

Spór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka.

Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore Julien - kucharz znad Loary, który gotował dla samego Tomasza Jeffersona. To właśnie on miał wpaść na pomysł pokrojenia ziemniaków w cienkie paski, które następnie usmażono.

Innego zdania są Belgowie, którzy są przekonani, iż Honore Julien mógł co najwyżej podkraść pomysł mieszkańcom doliny rzeki Meuse, zajadających się frytkami jeszcze w XV wieku. Co więcej, na korzyść Belgów przemawia fakt, że to właśnie tam, w 1857 roku, powstał pierwszy bar serwujący wyłączenie frytki.

Bez względu na to z jakiego kraju pochodzi ta przekąska, faktem jest, iż współcześnie zajada się nią niemal w każdym zakątku świata.

Ideał - frytki belgijskie

Miłośnicy frytek dosyć zgodnie uznają, iż najlepiej smakują, gdy są one przygotowane na modłę belgijską. Metoda ta zakłada dwukrotne smażenie ziemniaków - najpierw w niższej, a następnie w wyższej temperaturze. To właśnie dzięki niej frytki belgijskie mają miękkie i puszyste wnętrze oraz chrupiącą, złocistą skórkę. Co ciekawe, nietypowy proces smażenia sprawia również, iż frytki belgijskie w mniejszym stopniu nasiąkają tłuszczem.

Warto również wiedzieć, iż zdaniem Belgów frytki powinno się przygotowywać wyłącznie na łoju wołowym, gdyż dzięki niemu zyskują dodatkowe walory smakowe. Ziemniaki smażone na oleju roślinnym są dla nich profanacją.

Jak zrobić pyszne frytki?

Pamiętajmy, że na frytkach belgijskich świat się nie kończy. Francuzi preferują cieniutkie słupki, które usmażono na chrupko z kolei Kanadyjczycy zajadają się poutine, czyli ziemniaczkami polanymi sporą ilośćia sosu pieczeniowego z serem. W Indiach frytki posypuje się mieszanką aromatycznych przypraw, podobną potrawę zjemy również w wielu krajach afrykańskich. Brytyjczycy chwalą się swoimi „fish adn chips" podawanymi razem z octem natomiast Wietnamczycy serwują je z cukrem i roztopionym masłem.

Jak widać, sposobów na przyrządzenie frytek jest co nie miara. Możemy je nie tylko smażyć, ale również piec, dzięki czemu staną się zdecydowanie mniej kaloryczne. Co ważne, nie musimy ograniczać się wyłącznie do przygotowywania ich z ziemniaków. Doskonałe frytki zrobicie także z marchewki, cukinii, selera lub pietruszki. Wybór należy do was.

Jeśli chcecie zrobić naprawdę smaczne frytki, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji. 

1. Frytki belgijskie bez frytownicy

 Frytki belgijskie bez frytownicy Zobacz przepis

Frytki belgijskie bez frytownicy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado

 Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado Zobacz przepis

Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Frytki z batatów

 Frytki z batatów Zobacz przepis

Frytki z batatów/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Frytki z parmezanem i chili

 Frytki z parmezanem i chili Zobacz przepis

Frytki z parmezanem i chili/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem

 Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem Zobacz przepis

Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowe, zdrowe frytki z pieca

 Domowe, zdrowe frytki z pieca Zobacz przepis

Domowe, zdrowe frytki z pieca/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

 Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym Zobacz przepis

Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Domowe odchudzone frytki

 Domowe odchudzone frytki Zobacz przepis

Domowe odchudzone frytki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Frytki serowe

 Frytki serowe Zobacz przepis

Frytki serowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 134

30 min
5
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 363

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

5