Gofry na lato – jak wybrać gofrownicę?

Gofry mogą być podane z bitą śmietaną, czekoladą lub z owocami. To idealny przysmak na wakacje, kiedy spacerując brzegiem morza mamy ochotę na coś słodkiego. Zamawiamy je najczęściej w turystycznych miejscowościach, ale warto pokusić się o ich samodzielne wykonanie!

Fot. 123RF/Picsel

Z czego płyta grzewcza?

Nikt nie lubi wydobywać resztek ciasta z urządzenia. Aby gofrownica prawidłowo spełniała swoją funkcję, powinna posiadać nieprzywierającą powłokę. Teflon to zdecydowanie lider na rynku tego rodzaju urządzeń! Nie wymaga użycia tłuszczu oraz ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości. Z teflonem trzeba uważać, ponieważ łatwo go uszkodzić czy zarysować. Powłoka ceramiczna nie jest gorsza, jednak jej czyszczenie może być prawdziwym utrapieniem, tak samo jak powłoka żeliwna. Dodatkowo ten typ powłoki wymaga natłuszczenia, co może być minusem dla osób dbających o linię.

Duża moc to podstawa

Niektóre urządzenia potrzebują czasu, aby nagrzać się przed nałożeniem ciasta. Jest to uciążliwe dla osób niecierpliwych i w sytuacjach, kiedy w salonie siedzi połowa rodziny w oczekiwaniu na deser. Musimy celować w wysoką moc. Zbyt niska sprawi, że gofry będą niedopieczone i gumowate. Optymalne rozwiązanie to okolica 1000-1200 W, która skutkuje chrupkim i apetycznym wypiekiem. Urządzenia różnią się opcjami. Możemy przyrządzić tylko dwa gofry równocześnie, albo przygotować w tym samym czasie 4 gofry, a nawet 6! Tanie gofrownice znajdziemy na wyprzedaży w Media Expert, np. gofrownica Ravanson, która wypieka 4 gofry za jednym razem. Posiada moc 1100 W oraz wygodną regulację stopnia wypieczenia.

Reklama

Bezpieczeństwo w kuchni

Podczas pieczenia dzieci chętnie pomagają. Jeśli zdecydowaliśmy się na duże i ciężkie urządzenie musimy być świadomi, że gofrownica może zsunąć się ze śliskiej powierzchni. Dla bezpieczeństwa warto znaleźć gofrownice z antypoślizgowymi nóżkami i nienagrzewającym się uchwytem. Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast zajadać się goframi, będziemy walczyć z oparzeniem. Tak samo kabel zasilający. Powinien być długi i dobrze go schować w specjalnym schowku urządzenia, aby go właściwie zabezpieczyć.

Serduszka czy klasyka?

Gofry mogą być w kształcie prostokątów, serduszek, a nawet w formie apetycznych gwiazdek! Producenci oferują nam szeroką gamę oryginalnych kształtów i udowadniają, że nie ma granic. Klasyczne gofry wiodą prym, dlatego wiele osób decyduje się na proste kształty. Istnieją też opiekacze, którymi zaskoczymy bliskich! Takie urządzenia posiadają wymienne wkłady, które pozwolą zaserwować gofry tradycyjne, a w kolejnej turze pieczenia kształt postaci z kreskówek. Hitem są gofrownice bąbelkowe w stylu Bubble Waffle. Wypieczone i wystudzone ciasto zwijamy w różki, w których układamy dodatki jak lody, owoce, bitą śmietanę czy pianki marshmallow. W takim rożku zdecydowanie zmieścimy więcej dodatków, niż w gofrach tradycyjnych.

Gofry są bardzo proste. Potrzebujemy tylko kilku podstawowych, składników jak mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka, olej i mleko. Ulubione dodatki podkreślą wyjątkowy smak gofrów, jednak najważniejszy jest idealny wypiek ciasta. Podsumowując, urządzenia z mocą nie mniejszą niż 1000 W, pokryte teflonem z termoizolacyjną obudową spiszą się na medal! Gofrownice ze stali nierdzewnej posłużą nam przez długi czas, dlatego starajmy się unikać tworzyw sztucznych. Kiedy znajdziemy wymarzoną gofrownicę, pozostało zakupić składniki i cieszyć się smakiem lata!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2