Gordon Ramsay: 24 godziny w piekle

Mysz w tosterze, szczur w kuchni, karaluch na ścianie, rozkładające się mięso w chłodni, pokłady brudu w zakamarkach czy kilkuletni pakunek o tajemniczej zawartości w zamrażarce…

Fot. materiały prasowe

To tylko niektóre z szokujących odkryć, jakich słynny szef kuchni dokonuje w amerykańskich restauracjach w programie „Gordon Ramsay: 24 godziny w piekle", na którego polską premierę w telewizji ogólnodostępnej już 10 lipca zaprasza Czwórka.

Przebojową produkcję, która wkrótce po debiucie w Stanach Zjednoczonych stała się najlepiej oglądanym kulinarnym show, w Czwórce będzie można oglądać w piątki o godz. 13.

Gordon Ramsay przemierza Amerykę wielką ciężarówką, zwaną Piekłem na Kółkach, odwiedzając restauracje na skraju bankructwa, by tchnąć w nie nowe życie i pomóc ocalić je od katastrofy. Każdy przypadek to prawdziwe wyzwanie, tym większe, że na metamorfozę Ramsay i jego zespół mają tylko 24 godziny. Czy w tak krótkim czasie da się je uratować? Gwarancji nie ma ale jedno jest pewne - determinacja jest ogromna: "Jeśli zobaczę szansę, pójdę nawet do piekła" - mówi Gordon Ramsay, wkraczając do akcji.

Nim jednak prawdziwe piekło się rozpęta, mistrz kuchni, przeprowadza „zwiad" pod przykrywką, by osobiście przekonać się, co czeka na miejscu - i najwyraźniej zniechęca - zwykłych klientów. Pojawia się w pełnym kamuflażu i w niewzbudzającym podejrzeń towarzystwie, a po zakosztowaniu dań i atmosfery lokalu zrzuca przebranie i - rozpoznany przez personel i gości - zdradza cel swoich odwiedzin oraz prezentuje zebranym materiał z ukrytych kamer zamontowanych wcześniej w restauracji.

Ramsay zamyka lokal, zaszokowanych klientów zaprasza ponownie za 24 godziny, a właścicieli i pracowników zabiera na poważną rozmowę, podczas której wszyscy będą musieli stawić czoła przykrej prawdzie. Padają zarzuty, czasem wzajemne oskarżenia i pretensje, pojawiają się łzy, ale też słowa szczerości, jakie niektórzy powinni usłyszeć już dawno i wreszcie poczucie, że wspólnie warto dać sobie jeszcze jedną szansę z pomocą Gordona Ramsaya i jego mistrzowskiej ekipy.

W ciągu następnej doby Ramsay musi dokonać nieraz istnej rewolucji, począwszy od urządzenia na nowo lokalu oraz radykalnych reform w kuchni i menu, po poprawę jakości obsługi i zmianę nastawienia właścicieli. Wszyscy stają więc do walki z czasem, zaniedbaniami, złymi nawykami i coraz większym zmęczeniem, by firmie zmierzającej wprost ku katastrofie nadać nowy kurs.

Zaczyna się od gruntownej czystki w kuchni, gdzie stan rzeczy potrafi doprowadzić Gordona do szału, rozpaczy i mdłości zarazem, a nierzadko konieczna jest także dezynsekcja a nawet deratyzacja. Następnie, gdy kucharze pod kierunkiem najlepszych ludzi Ramsaya trenują w Piekle na Kółkach perfekcyjne opanowanie ulepszonego menu, reszta pracuje przy błyskawicznym remoncie i zmianie wystroju wnętrz.

Nad wszystkim czuwa Gordon Ramsay, który nierzadko musi odbyć kilka kolejnych trudnych rozmów z właścicielami, kierownikami i pracownikami lokalu, by uświadomić im, na czym polegają ich błędy i co muszą zmienić. Niektórzy z nich wydają się niereformowalni, ale wielu mogło naprawdę osiągnąć sukces, lecz z powodu różnych życiowych sytuacji straciło wiarę w siebie i po prostu się poddało, pozwalając coraz bardziej podupadać firmie. Gordon przypomina im, że kiedyś kochali to co robią, mając nadzieję, że odzyskają zapał i radość, jaką daje gotowanie i prowadzenie restauracji.

W pierwszym odcinku Gordon odwiedza tradycyjną włoską restaurację Bella Gianna's w Congress w stanie Nowy Jork. Współwłaściciel, Vinny, niegdyś prowadził ją z mężem siostry, ale po śmierci szwagra interes szedł coraz gorzej. Vinny popadał w coraz większą frustrację i zgorzknienie z powodu poczucia winy, że nie potrafi sprostać prowadzeniu firmy oraz przekonania, że rozczarowuje ojca. Przez to stał się cierpki i wybuchowy wobec najbliższych i pracowników, co przełożyło się na atmosferę w zespole i w całym lokalu, gdzie goście miewają okazję słyszeć odgłosy awantur na zapleczu i oglądać skwaszone miny personelu.

Przynosząca ciągłe straty restauracja jest przyczyną nieustannego niepokoju, zmartwień i kłótni, przez co wydaje się niszczyć całą kochającą się rodzinę. Czy w ciągu jednej doby uda się przywrócić na właściwe tory firmę i relacje bliskich sobie ludzi?

Źródło: mareriały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23889

60 min
53
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 460

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 250

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0