Grzanki z rozmarynowymi pieczarkami

Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła!

Składniki:
- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka/dwie masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli wędzonej
- świeżo mielony pieprz
- sól różowa do smaku
- łyżka sosu sojowego tamari
- wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki
- jogurt roślinny naturalny
- bazylia grecka lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Małe pieczarki delikatnie myję i kroję na połówki lub ćwiartki. (tu trzeba uważać, żeby grzyby nie nasiąknęły wodą; najlepiej wybrać mini pieczarki albo te mniejsze i jędrne sztuki).

2 ząbki czosnku obieram, szatkuję, rozcieram z 1/4 łyżeczki soli wędzonej i zostawiam przez chwilę na desce do krojenia.

Kroję dwie kromki wiejskiego chleba, jeśli są duże przekrawam je na pół.

Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, wrzucam dwie gałązki świeżego rozmarynu i podsmażam go aż będzie chrupiący. Dokładam pokrojone pieczarki, zwiększam ogień, dodaję świeżo mielony pieprz, mieszam, dokładam czosnek, posypuję całość odrobiną soli, znowu mieszam i na końcu podlewam łyżką sosu sojowego tamari.

* Pieczarki powinny być mocno podsmażone, niemal chrupiące - wtedy są najlepsze! Tak podsmażone pieczarki zdejmuję z patelni a na ich miejsce wkładam pokrojone kromki chleba, podsmażam je z każdej strony dociskając je do patelni. Gotowe wykładam na talerz, przesmarowuję jogurtem roślinnym, wykładam na wierzch podsmażone pieczarki, dodaję świeżo zmielony pieprz i na przykład kilka listków greckiej bazylii.

 

Cooknij to!: Grzanki z rozmarynowymi pieczarkami na INTERIA.TV.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 900

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4