Historia zupy pomidorowej

Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę!

Fot. 123RF/Picsel

Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi pomidorów? Początki jednak nie były takie łatwe.

Pomidory uprawiano w Ameryce Południowej, w ogrodach samego Montezumy, od wieków. Aztecy zwali je tomatl. Do Europy trafiły w XVI wieku na hiszpańskich statkach pod banderą konkwistadora Cortazara. Nazwano je tomate. Początkowo wierzono, że jaskrawy kolor tych warzyw przestrzega przed trucizną, jaką miały zawierać. Co ciekawe, hodowane wówczas pomidory były wielkości współczesnych koktajlowych, a urzekały kolorem nie czerwonym, a żółtym.

By oddać sprawiedliwość XVI-wiecznym botanikom, należy przyznać, że liście pomidorów owszem są trujące, jednak owoce, jak sami dobrze wiemy, nie.

Początkowo Europejczycy - Włosi jako pierwsi - uprawiali pomidory w celach dekoracyjnych. Pomi d'oro to włoska nazwa oznaczające żółte jabłka. Francuzi ochrzcili tomatle mianem jabłek miłości - pommes d'amour - przysparzając pomidorom kłopotów w Anglii. Ze względu na potencjalne właściwości afrodyzjakalne mieszkańcy Wielkiej Brytanii stronili od nich z obawy przed rozbudzeniem grzesznych namiętności. Do Polski trafiły z ziemi włoskiej - przywiezione przez królową Bonę, która upowszechniła spożywanie zarówno włoszczyzny, jak i zup.

Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella - rocznik 1897 - rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą Amerykanie, jednak patrząc chociażby na historię polskiej kuchni, możemy podejrzewać, że przepisy na zupę pomidorową rozwijały się i były zapisywane także w Europie. Jak chociażby ten, XIX-wieczny przepis pochodzący z Polski...


Ugotować jak zwykle dobry rosół. Wziąć 20 dużych pomidorów, obrać z ogonków i zieleni, rozkroić po połowie w poprzek, i wycisnąć sok i ziarna, jako nieużyteczne. Pół funta masła rozpuścić w rądlu, włożyć doń pomidory i parę pokrajanych w kostki środków bułek i gotować to przez kwadrans, poczem przecedzić to przez gęste sito i rozprowadzić taką ilością buljonu, aby zupa nie była zbyt rzadka. Przed wydaniem zagotować i dawać do niej grzanki, przygotowane następującym sposobem. Zerznąć z bułki przednią i wierzchnią skórkę, posmarować masłem i osuszyć w piecu, Środek może być użyty do naprawy tejże zupy przy fasowaniu pomidorów. Można obejść się bez wina.
Zupa pomidorowa zabielona urządza się jak poprzednio, tylko zamiast bułki i wina po rozprowadzeniu smaku od pomidorów zaprawić na sześć osób półkwartą śmietany kwaśnej i łyżką mąki. Do tej zupy podaje się zwykle ryż na gęsto gotowany z masłem, lecz można także dawać grzanki, w kostkę krajane i smażone na maśle.


Pomidorówka to element tradycyjnego polskiego obiadu, zaraz obok schabowego z ziemniakami. Włoska zupa pomidorowa smakuje bazylią i oliwą z olwiek, jest słodsza i znacznie gęstsza od naszej. Angielska pomidorówka występuję także z łyżką chrzanu, a hiszpańska pojawia się na zimno w formie gazpacho. W Meksyku zupę pomidorową doprawia się świeżą papryczką chili i kuminem, a do gotowania dodaje się obsmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. W Indiach z kolei pomidorowa to gęsta zupa, z marchwią, czasem z soczewicą i obowiązkowym zestawem egoztycznych masal...

Pomidorowa nie tylko z ryżem czy makaronem. Wypróbuj pomysły na najsłynniejszą zupę świata!

 

Pomidorowa z kaszą. Kliknij!

 

Pomidorowa z pulpecikami. Kliknij!

 

 

Pomidorowa po włosku. Kliknij!

 

Pomidorowa z nutami jabłka i imbiru. Kliknij!

 

Pomidorowa po hiszpańsku. Kliknij!

 

Pomidorowa z mascarpone. Kliknij!

 

O zupie gulaszowej, chińskiej i kostkach rosołowych przeczytasz w naszym temacie specjalnym. Kliknij!

 

Zobacz więcej wybornych przepisów na zupę pomidorową >>

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 915

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4