10 zaskakujących faktów na temat kurczaków

Drób to jedno z najchętniej wybieranych przez Polaków mięs. Lubią je zarówno najmłodsi jak i osoby starsze. Jednak czy kurczak może nas jeszcze czymkolwiek zaskoczyć? Okazuje się, że tak. Poznajcie kilka ciekawych i zaskakujących faktów na temat drobiu.

Fot. 123RF/Picsel

1. Pod względem genetycznym, kurczaki są podobne do dinozaurów bardziej niż jakiekolwiek inne żyjące zwierzęta. Naukowcy podjęli nawet badania nad przywróceniem im anatomicznych cech, charakterystycznych dla dinozaurów - ogona, zębów oraz specyficznej budowy kończyn.

2. Okazuje się również, że kurczaki są znacznie mądrzejsze niż przypuszczaliśmy, a przysłowiowy "kurzy móżdżek" może nas naprawdę zaskoczyć. Przeprowadzone badania wykazały, iż kury potrafią rozpoznawać zarówno siebie nawzajem jak i ludzi. Co więcej, naukowcy odkryli, że większość kur bez większych problemów może zapamiętać nawet 100 ludzkich twarzy.

3. Te same badania wykazały, iż kury posługują się naprawdę skomplikowaną formą komunikacji. To, co wydaje nam się zwykłym gdakaniem, jest systemem kilkudziesięciu sygnałów, spośród których każdy posiada własne znaczenie - od przywoływania młodych poprzez ostrzeganie o zagrożeniu aż po informacje o ulokowaniu pożywienia. Co więcej, udowodniono, iż kury komunikują się ze swoimi pisklętami jeszcze zanim te się wyklują.

4. Mięso drobiowe, ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, jest uznawane za bardzo zdrowe. Bez przeszkód mogą jeść je osoby na diecie, rekonwalescenci, a także dzieci. W składzie mięsa kurcząt znajdziemy bardzo dużo łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka, a jego wartość odżywcza jest wyższa niż pozostałych mięs.

5. Wszystko wskazuje także na to, że kury miewają sny. Podczas spoczynku ich umysł, podobnie jak w przypadku ssaków, wchodzi w fazę REM. To właśnie podczas tej fazy pojawiają się marzenia senne. Wniosek wydaje się być prosty - jeśli kury przechodzą przez fazę REM, oznacza to, iż doświadczają również snów.

Masz sprawdzony przepis na danie z kurczaka, które za każdym razem zachwyca? Podziel się recepturą i wygraj fantastyczne nagrody!

6. Obserwacje wykazały, iż kury wytwarzają między sobą naprawdę skomplikowane więzi społeczne. W każdym stadzie bardzo szybko wykształca się hierarchia, zgodnie z którą silniejsze osobniki dominują nad Słabszymi. Co więcej, każdy osobnik w stadzie ma swoją przypisaną rolę, której musi bezwzględnie przestrzegać.

7. Mięso drobiowe od dziesięcioleci cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Co roku, w skali globu, notuje się około pięcioprocentowy wzrost spożycia i produkcji właśnie tego rodzaju mięsa. Bywają lata, kiedy wzrosty te są nawet kilkunastoprocentowe.

8. Kury są bardzo dobrymi nauczycielami. Odkryto, że kwoki bardzo wcześnie zaczynają przekazywanie swoim młodym informacji, które będą im niezbędne w dorosłym życiu. Co więcej robią to niezwykle skutecznie. Potwierdziły to liczne testy, podczas których kury uczyły swoje młode, które ziarno jest zdrowe i smaczne, a które szkodliwe.

9. W sklepach możemy znaleźć jajka o różnokolorowych skorupkach. Poczynając od niemalże śnieżnobiałych, poprzez lekko różowe, a na prawie brązowych, a nawet zielonych i niebieskawych kończąc. Czy zastanawialiście się kiedykolwiek czym jest to spowodowane? W tej sprawie pojawiło się już wiele teorii. Tymczasem prawda jest bardzo prosta - kolor skorupki jajka zależy od rasy kury, która je zniosła.

10. Kury doskonale znają swoich wrogów. Aby uchronić się przed drapieżnikami, kury wypracowują specjalny system informowania się o nadchodzącym zagrożeniu. Co więcej, potrafią one zapamiętywać jak wyglądają ich wrogowie oraz w jaki sposób najczęściej atakują, dzięki czemu są one w stanie skutecznie chronić się przed nimi.

Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
1
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 3009

60 min
12
60 min
11
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 688

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

2
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3