3 proste przepisy na tapas, które przeniosą Cię w świat hiszpańskich smaków

Tapas to smakowite przekąski, z których słynie Hiszpania. Te małe specjały są idealne do dzielenia się przy stole, a swoją różnorodnością i wyjątkowym smakiem zdobywają serca ludzi na całym świecie. Łączą w sobie mnogość form i aromatów z radością z celebracji wspólnych chwil. A do tego są banalnie proste w przygotowaniu! Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao zdradza, jak je przyrządzić i wyczarować kawałek Hiszpanii we własnej kuchni.

Fot. materiały prasowe

Nazywane wizytówką hiszpańskiej kuchni tapas to małe porcje przeróżnych dań serwowane w restauracjach i barach. Ich pochodzenie związane jest z dawnym zwyczajem ochrony kieliszka wina przed owadami za pomocą… plasterka suchej kiełbasy. To właśnie stąd wzięła się nazwa „tapa” oznaczająca „pokrywkę”. Z biegiem czasu, kiełbasę służącą do przykrywania trunku, zaczęto łączyć z pieczywem i innymi dodatkami, tworząc – znane dziś na cały świecie – małe przekąski, które są nieodłącznym elementem kultury Hiszpanii.
 Tapas, zwykle podawane z napojami, to pretekst do spędzania czasu z bliskimi, dzielenia się jedzeniem i cieszenia swoim towarzystwem. Sposób ich serwowania, w postaci małych porcji, sprzyja próbowaniu wielu smaków w jednym czasie. Proste, świeże składniki, lokalne receptury i bogactwo małych kanapeczek, warzyw, omletów czy owoców morza doskonale odzwierciedlają różnorodność kuchni hiszpańskiej – mówi Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao, serwującej hiszpańską kuchnię.

Gambas con ajo

Hiszpański klasyk, w którym główną rolę grają soczyste krewetki smażone z dużą ilością czosnku. To danie jest znane z prostoty przygotowania i bogatego smaku, gdzie czosnek i oliwa z oliwek tworzą aromatyczną bazę.
Składniki:
  • ok. 400 g obranych, surowych krewetek,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • cytryna,
  • garść posiekanej, świeżej pietruszki,
  • sól,
  • opcjonalnie: świeża papryczka chili.
Sposób przygotowania:
Oczyść krewetki, zostawiając ogonki. Osusz je ręcznikiem papierowym. Na patelni, na małej ilości oleju obsmaż krewetki. Gdy będą lekko obsmażone z obu stron, dodaj pokrojone w plasterki czosnek i – jeśli używasz – chili. Smaż do zeszklenia się czosnku, a następnie dodaj oliwę z oliwek i dopraw solą. Całość podsmażaj przez ok. minutę. Zdejmij patelnię z ognia, posyp krewetki świeżo posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż na talerzyk lub do głębokiej miseczki, obficie polewając sosem. Podawaj ze świeżą bagietką.

Smażone papryczki padron

Wyjątkowo prosta i szybka przekąska. Papryczki doskonale smakują samodzielnie, chwytane za ogonki, ale i świetnie komponują się z dobrymi serami, hiszpańskimi oliwkami czy grillowanymi mięsem. Większość z nich jest łagodna, ale niektóre mogą zaskoczyć ostrością!
Składniki:
  • 200 g świeżych papryczek padron,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • gruba sól morska.
Sposób przygotowania:
Papryczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj papryczki i smaż je, mieszając od czasu do czasu, aż będą miały zrumienione, lekko brązowe plamki i zaczną pękać (około 4-5 minut). Wyłóż papryczki na talerz i posyp grubą solą morską. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Chorizo al vino tinto

Hiszpańska kiełbaska chorizo, duszona w czerwonym winie i maśle, z dodatkiem aromatycznych przypraw to przepis na klasyczny, pełen smaku tapas. Zredukowany sos idealnie sprawdzi się do maczania świeżego chleba.
Składniki:
  • 250 g pokrojonego w plasterki chorizo,
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 20 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • do podania: świeża natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Chorizo pokrój w plasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelni rozgrzej oliwę, równo ułóż chorizo i smaż z obu stron, aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz i plastry staną się chrupiące. Całość zalej winem, dodaj liść laurowy i całe obrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie, dodaj masło, cały czas mieszając. Kiedy masło się rozpuści, przełóż chorizo do miseczki i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Tapas to doskonały sposób na wkroczenie do świata hiszpańskich smaków i dzielenie się przy stole z bliskimi. Dzięki nim poczujesz niepowtarzalny smak i atmosferę tamtejszej kuchni, a ich przygotowanie jest tak proste, że każdy sobie poradzi!
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3