5 porad, które ułatwią ci gotowanie

Jesteś początkującym kucharzem. Twoja przygoda z gotowaniem dopiero się rozpoczyna. Starasz się aby wszystko było doskonałe. W pewnym momencie czujesz, że brakuje ci jednej pary rąk do pomocy. Poddajesz się? Nie! Korzystasz z kilku przydatnych rad.

Fot. 123RF/Picsel.

Podczas pracy w kuchni popełniamy wiele gaf, ale to przecież na błędach się uczymy. Warto również pamiętać o kilku prostych zasadach, których przestrzeganie zdecydowanie ułatwi nam pracę oraz pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki.

1. Dobrze zorganizuj miejsce pracy

Jeśli coś robisz, planujesz do przodu kolejne kroki bądź czynności. Myślisz wieczorem, jaka będzie pogoda na następny dzień i planujesz swój ubiór. Robiąc zakupy zazwyczaj masz przygotowaną wcześniej listę. Życie jest planowaniem, tak samo jak gotowanie. Musisz mieć wcześniej ustalony plan działania i dobrze zorganizowaną przestrzeń. Dlatego najpierw przygotuj wszystkie potrzebne rzeczy, byś później nie musiał się denerwować, że zabrakło ci jakiegoś składnika lub narzędzia. Z pewnością szybko zauważysz, że w ten sposób gotowanie przebiega znacznie sprawniej i szybciej.

2. Przeczytaj przepis kilka razy

Może się zdarzyć, że w przepisie będą niezrozumiałe dla ciebie słowa. Jeśli czegoś nie rozumiesz, nie pomijaj tego kroku, ale sprawdź, co tak naprawdę oznacza. Być może w ten sposób unikniesz naprawdę poważnego błędu. To samo tyczy się wymienionych w przepisie składników - każdy z nich znalazł się tam w jakimś celu. Stosuj zamienniki, ale rób to z głową. Jeśli przyłożysz się do tworzenia swoich dań i wyjaśnisz wszystkie wątpliwości, z pewnością przygotujesz pyszne danie, które zachwyci twoich bliskich.

3. Nie marnuj czasu na obieranie warzyw

Fot. 123RF/Picsel

Obieranie, siekanie i szatkowanie potrafi zmarnować naprawdę sporo czasu i nerwów. Niektórych z tych czynności nie da się skrócić, ale istnieją przypadki, kiedy możesz uciec się do wyjątkowo sprytnych sztuczek. Cenny czas zaoszczędzisz np. podczas obierania czosnku - nie ma sensu zajmować się każdym ząbkiem z osobna. Wystarczy, że wszystkie wrzucisz do dużego słoika, którym następnie będziesz energicznie potrząsać przez kilka chwil. Żadnych kłopotów nie sprawi ci również obranie buraków, o ile pozostawisz je na całą noc w wodzie, w której się gotowały - wówczas skórka będzie się z nich sama zsuwać. Natomiast przy obieraniu awokado bardziej niż nóż przyda ci się łyżka - jej kształt sprawi, że bez większych problemów wydrążysz przekrojone na pół owoce.

4. Nie przejmuj się przesoloną zupą

Fot. 123RF/Picsel

Każdemu zdarza się czasami przesolić zupę lub sos. Na szczęście to nie koniec świata, bo takie danie da się jeszcze uratować. Chociaż niektórym osobom logika nakazywałaby dodanie do przesolonej potrawy cukru, nie jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż w ten sposób tylko podkreślimy słony smak. Zdecydowanie lepiej dodać do niej czegoś kwaśnego, np. soku z cytryny. Sprawdzi się również włożenie do zupy jabłek pokrojonych w ćwiartki, skórki suchego chleba lub surowego ziemniaka, które po około 15 minutach powinny wchłonąć nadmiar soli. Po tym czasie możemy je wyłowić.

5. Korzystaj z przeliczników kuchennych

Ile gramów mieści się w łyżce? Jaką pojemność ma szklanka, a jaką filiżanka. Z pewnością te i wiele innych pytań nie raz nasunęło wam się w czasie przygotowywania posiłków. Od dziś nie musisz się tym martwić. Wystarczy, że skorzystasz z naszych ściąg.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 80

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1559

>60 min
5
Pieczywo Chleb na maślance

Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...

Odsłon: 1274

30 min
18
60 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 71

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1