7 sposobów na podreperowanie budżetu domowego

Gdzie szukać oszczędności? To pytanie zadaje sobie każdy, gdy patrzy na szybujące ceny produktów. Impulsywne zakupy, kupowanie za dużej ilości jedzenia i w rezultacie marnowanie go - to błędy, które popełniamy najczęściej.

Fot. materiały prasowe

Te wskazówki pozwolą ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć marnowanie żywności.

Zrób listę produktów z krótkim terminem

Gdy produktów w lodówce jest dużo, łatwo zapomnieć, które powinny zostać wykorzystane wcześniej z uwagi na krótszą datę przydatności. Zaplanuj kolejność, w której mają zostać zużyte. Pomóc może w tym stworzenie listy wraz z zaznaczeniem tych pozycji, które mają najkrótszy termin. Pamiętaj też, aby w pierwszej kolejności zużywać produkty otwarte.

Skorzystaj z aplikacji Foodsi i oszczędzaj na zakupach

Jednym ze sposobów na oszczędzanie, a przy okazji ratowanie żywności, jest aplikacja Foodsi. Dzięki niej użytkownicy mogą znaleźć wiele produktów w niższej cenie (nawet do 70% taniej) m.in. warzywa i owoce, pieczywo, wyroby cukiernicze, a także zestawy obiadowe. W ten sposób lokale ratują niesprzedaną żywność przed zmarnowaniem. W dobie szalejącej inflacji i wzrostu cen jest to dobre rozwiązanie na ograniczenie wydatków. Dzięki temu robimy robimy też dużo dobrego dla planety.

Zadbaj o odpowiednie przechowywanie produktów

Odpowiednie przechowywanie produktów może znacznie wydłużyć ich świeżość. Niektóre warzywa i owoce powinno przechowywać się w lodówce, ale część z nich lepiej zachowuje świeżość oraz wartości odżywcze poza nią. W temperaturze pokojowej przechowujemy np. cytrusy, jabłka, ogórki, ziemniaki, pomidory, cukinię, bakłażana i cebulę. Natomiast w lodówce należy przechowywać m.in.: truskawki, jagody, śliwki, maliny, winogrona, marchewkę, pora, kapustę czy brukselkę. Ważne jest także, aby po zakupach wyjąć produkty z foliowych opakowań i przełożyć je np. do pojemników na żywność. Dzięki temu zapobiegniemy ich szybszemu psuciu.

Oddaj nadwyżki żywności do jadłodzielni lub podziel się ze znajomymi

Nadwyżki jedzenia to częsty problem, zwłaszcza w okresie świąt. Przygotowujemy ogromne ilości jedzenia, które potem zalega w lodówce. Warto podzielić się tym, czego nie jesteśmy w stanie zjeść ze znajomymi lub oddać do jadłodzielni. W jadłodzielniach zwykle znajdują się lodówki na produkty spożywcze, z których mogą korzystać potrzebujący. Dzięki temu nie tylko ratujemy jedzenie, ale także pomagamy. Warto zwrócić uwagę na to ile żywności marnujemy, szczególnie podczas Międzynarodowego Dnia Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności (29.09.). To idealny moment na wprowadzenie nawyków, które pomogą być bardziej eko.

Ogranicz jedzenie na mieście

Jedzenie na mieście pochłania sporą część naszego budżetu, zwłaszcza jeśli robimy to często. Zwykle wynika to z braku czasu. Ograniczenie zamawiania jedzenia poprawi nie tylko stan portfela, ale także zdrowia. Innym wyjściem z sytuacji jest skorzystanie z Foodsi. Tam znajdziesz pyszne dania wystawione przez restauracje i kawiarnie. Zarezerwuj i odbierz paczkę-niespodziankę z pysznym obiadem np. w postaci sushi lub pizzy.

Planuj zakupy na cały tydzień

W ograniczeniu nieprzemyślanych zakupów pomoże stworzenie menu oraz listy zakupów na cały tydzień. Bardzo ważne, aby nie wybierać się do sklepu głodnym. To może sprawić, że wrócimy do domu ze zbędnymi produktami. Przy planowaniu listy zakupów warto uwzględnić obowiązujące aktualnie promocje, a także kupować produkty sezonowe, które są w niższych cenach niż zazwyczaj.

Wykorzystuj produkty w 100%

Staraj się wykorzystywać całość produktu podczas gotowania. Kuchnia zero waste jest w modzie, dzięki temu w internecie znajdziesz wiele wskazówek, jak gotować nie produkując odpadów. Nie wyrzucaj niezjedzonych warzyw z rosołu. Świetnie nadadzą się np. do zrobienia sałatki jarzynowej lub kotlecików warzywnych. Wiesz, że liście rzodkiewki również są jadalne? Dostarczają wiele wartości odżywczych. Będą idealne jako dodatek do sałatek.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 80

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1557

>60 min
5
Pieczywo Chleb na maślance

Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...

Odsłon: 1274

30 min
18
60 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 71

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1