Tartaletki z łososiem
Ciasto kruche:
- 225g mąki pszennej
- 150g masła
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 120 g wędzonego łososia na ciepło
- 1 łyżeczka masła
- 1 duża gruszka konferencja
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 250 g mascarpone
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- świeży tymianek
- świeży imbir
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki orzeszków piniowych
Ciasto kruche: Mąkę i masło, sól posiekaj na stolicy na drobny „piasek". Dodaj żółtko i szybko zagnieć. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż je na dno foremek na tartaletki z wyjmowanym dnem wysmarowanymi wcześniej masłem. Wyrównaj, po nakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie na papier wysyp kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usuń i ponownie piecz 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Nadzienie: Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W misce umieść macarpone, kwaśną śmietanę, jajko, żółtko, posiekany tymianek oraz świeżo starty imbir. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na podpieczonych tartaletkach poukładaj kawałki łososia oraz gruszki. Nałóż nadzienie z mascarpone i posyp orzeszkami piniowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok.15-20 minut, aż masa serowa delikatnie się zetnie, smacznego!
Rurki z nadziane papryką
Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej typ 500
- 250 g masła
- 250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 łyżki oleju
- 100 g cebuli (waga po obraniu)
- 300 g czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 9-10 suszonych pomidorów w zalewie
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 80-100 g kremowego twarożku
- 1 mała papryczka chili
- 1 mała cebula
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- świeża bazylia
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- czarnuszka
Ciasto:
Masło, mąkę oraz sól umieść na stolnicy i siekaj nożem, aby powstała kruszonka. Najlepiej wykorzystać do tego robot kuchenny). Dodaj śmietanę i szybko zagnieć. Ciasto dobrze schłódź w lodówce, owinięte w folię. Wyjmij, podsypując mąką - rozwałkuj, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokrój w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmaruj masłem, nawijaj na nią paski. Jedną stronę rurki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp czarnuszką lub czarnym sezamem.
Nadzienie:
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij przez chwilę na maśle. Dodaj pokrojony drobno czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Umieść paprykę w naczyniu blendera, dodaj suszone pomidory, kremowy twarożek, wędzoną paprykę, odrobinę chilii bez pestek, oraz sól i pieprz. Bazylię posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z kremowym nadzieniem. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.