Ewa_Gotuje

Baked Alaska - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Baked Alaska to słynny deser, który przygotowuje się na bazie mrożonych kremów obłożonych włoską bezą. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich wykwintnym smakołykiem, koniecznie wypróbujcie przepis Krzysztofa Ilnickiego.

Biszkopt Othello
150 g białko
60 g cukier kryształ
75 g skrobia kukurydziana
100 g żółtko
40 g cukier kryształ
75 g mąka pszenna T-450

Ubić bezę francuską i dodać skrobię. Ręcznie rozmieszać żółtka z cukrem. Połączyć z bezą. Delikatnie wmieszać mąkę, a następnie piec na blasze. Wyciąć dysk w rozmiarze formy.

Parfait limonkowe
3 szt. liść kafiru
80 g śmietanka 36%
20 g żółtko
10 g cukier kryształ
65 g sok z limonki
20 g masa żelatynowa
140 g beza włoska

Przygotować krem angielski z podgrzanej wcześniej z liśćmi kafiru śmietany. Dodać żelatynę i sok z limonki. Ubić mikserem ręcznym. Odstawić i przygotować parfait mango. Gdy będzie gotowa, dodać bezę włoską.

Parfait mango
2 szt. trawa cytrynowa
100 g purée mango
15 g masa żelatynowa
120 g beza włoska
100 g śmietanka 36%

Dnem garnka zmiażdżyć końcówki trawy cytrynowej. Zalać pulpą z mango i podgrzać do ok. 60C. Dodać masę żelatynową. Przygotować bezę włoską. Gdy będzie gotowa, dodać ją, a następnie ubitą śmietanę.

Beza włoska
woda
150 g białko
240 g cukier kryształ
10 g ok z limonki

Do garnka wsypać cukier i delikatnie zakryć wodą. Zagotować syrop cukrowy do 119 st. C i zalać ubijane białka. Ubijać do wystudzenia. Pod koniec procesu dodać sok z limonki. Dodać bezę do parfait. Nadmiar bezy pozostawić w mikserze na wolnych obrotach do momentu dalszego użycia.

Montaż 1
Wylać parfait limonkowe do formy wyłożonej folią spożywczą i posypać posiekaną brzoskwinią. Wylać parfait mango i delikatnie zamieszać, tworząc efekt marmurkowy. Zamknąć dyskiem biszkoptu. Zamrozić szokowo.

Beza szwajcarska
100 g białko
180 g cukier kryształ
10 g sok z limonki

Połączyć cukier i białko w misce i podgrzewać na parze do uzyskania 60C. Przenieść do miksera i ubić do sztywności. Pod koniec procesu ubijania dodać sok z limonki.

Montaż 2
Wyjąć deser z formy i pokryć szprycą z bezy szwajcarskiej. Opalić palnikiem, posypać świeżo startą skórką limonki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 72

15 min
1
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 950

15 min
17

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0