"Ballada o trolach" - na wesoło!

Zjawisko tzw. trolowania nie jest nam obce. Wszyscy podchodzimy do tego bardzo emocjonalnie, a jak wiadomo emocje są złym doradcą. Mieliśmy ostatnio na Smakerze do czynienia z takimi zachowaniami, dlatego aby rozładować nieco napiętą atmosferę przeczytajcie "Ballade o trolach" użytkownika Stokrosz, który w żartobliwy sposób opisuje działania troli.

Ballada o trolach

Na smakerze siedzą trolle,
chcę opisać ich niedolę.
Czy to piątek, czy niedziela,
każdy mocno się udziela
i od rana do wieczora
leczą się,nie u doktora,
nie w poradni psychologa,
bo do zdrowia - długa droga.
Lekarzowi trza zapłacić,
po co jednak ich bogacić ?
Nie od dzisiaj jest wiadomo,
że na wszelkie kłótnie z żoną,
z dziećmi, mężem, sąsiadami
i jakimiś tam "dziadami"
jedna rada jest, a zatem -
- awantura, lecz nie z bratem,
nie bratową, czy teściową,
bo to grozi ściętą głową,
ale z ludem, obcym całkiem,
tacy ich nie zdzielą wałkiem.
Tu wyrzucą wszelkie żale,
nawtykają innym w szale
i dowartościują siebie
aby poczuć się jak w niebie.
Nietykalni, niebanalni,
przy tym tacy oryginalni,
oczywiście w ich mniemaniu
nie ustają w swym staraniu.


Taki troll wszędzie nawtyka,
później pamięć mu zanika
i po jakimś krótkim czasie
zapomina co, gdzie - da się.
I udaje niewiniątko,
biedne, biedne to stworzonko.
Każdy troll taki wspaniały,
każdy godzien sławy, chwały,
a tu go usunąć chcą,
tępią, gnębią, bluźnią, łżą.
Czemóż to tępicie trolle,
wczujcie się w trolli niedolę
i pozwólcie im nawtykać,
przecież gdzieś muszą pobrykać.
Niech poczują się wspaniale,
niech zabłyszczą jak te drwale,
co toporem drzewa rąbią,
niechaj trąby im zatrąbią !

Autor: Stokrosz
Źródła: List do redakcji

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23910

60 min
55
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 546

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 274

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0