Grill - temat specjalny

Co dodać do mielonych zamiast namoczonej bułki? Pomysły na puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone to popularne danie, wykonywane najczęściej ze zmielonej, surowej karkówki wieprzowej, jajka, bułki i przypraw. Można wykorzystywać zarówno bułkę tartą, jak i świeżą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku czy wodzie. Jeśli jednak chcemy otrzymać danie bezglutenowe i mniej kaloryczne, bułkę lepiej pominąć. Jak zrobić kotlety mielone bez bułki?

Kotlety mielone bez bułki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co dodać do mielonych zamiast bułki?

Kotlety z mięsa mielonego bez bułki na pewno każdemu przypadną do gustu. Oczywiście, rolę bułki może pełnić także chleb. Jeśli ktoś jednak chce unikać dodatku pieczywa, znajdzie i inne zamienniki. Niewiele osób wie, że bułka wcale nie jest potrzebna. Można nawet przygotować mielone z samego mięsa, cebuli, czosnku i pozostałych przypraw. Jeśli masa nie chce się skleić, pomoże dodanie surowego jajka. Tę rolę może również pełnić musztarda, która dodatkowo nada potrawie ciekawy smak.

Interesującym zamiennikiem dla bułki może być kasza jęczmienna lub kasza gryczana. Po ugotowaniu trzeba ją ostudzić, a następnie wymieszać z mięsem i przyprawami. Pyszne kotlety mielone bez bułki uzyskamy też dzięki zastosowaniu płatków owsianych. Trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Najpierw zalewamy je gorącą wodą, a następnie odstawiamy, by nieco ostygły i napęczniały. Dopiero wówczas możemy dodać płatki owsiane do mielonego mięsa.

Co zrobić, żeby mielone były puszyste?

Kotlety mielone będą smaczne i puszyste, jeśli w trakcie ich wyrabiania dodamy do nich lodowatej wody (około 50 ml na pół kilograma mięsa). Znakomicie sprawdzi się także puszysty serek śmietankowy. Nie tylko zlepi on świetnie całą mięsną masę, ale również sprawi, że kotlety z mięsa mielonego będą pulchne, a jednocześnie lekkie. Do kotletów mielonych można też dodać surowy boczek, który sprawi, że będą bardziej soczyste.

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10704

30 min
20
30 min
41
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17