Co podać do jedzenia by zaostrzyć apetyt na coś więcej?

Już za parę chwil najgorętsze święto tego roku, czyli Dzień Zakochanych! Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu co podarować swojej drugiej połówce z pomocą przychodzi Smaker.pl.

Fot. 123RF/Picsel

Redakcja w pocie czoła przygotowuje wyjątkowy przewodnik po najbardziej romantycznych i afrodyzjakalnych potrawach. Dla zaostrzenia apetytu już dzisiaj publikujemy jeden z 69 pomysłów na Walentynki.

Babeczki imbirowe

Składniki:

-25 dag mąki
-2 łyżki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-2 jaja
-10 dag cukru
-125 ml kremówki
-125 ml mleka
-15 dag masła
-łyżka tartego imbiru
-kandyzowana skórka pomarańczowa



Sposób wykonania:

Imbir to doskonały afrodyzjak. Jest bardzo zdrowy. Dodatkowo wspaniale rozgrzewa, a to sprawia, że nabieramy ochoty pozbyć się nadmiaru ubrań.

Babeczki kręcimy mikserem. Zaczynamy od ubicia jaj z cukrem. Następnie dolewamy chłodne i stopione masło, mleko i śmietankę. Cały czas ucierając dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto na gładką i puszystą masę.

Imbir ucieramy na najdrobniejszych oczkach i dodajemy do ciasta. By nieco złagodzić charakter babeczek do ciasta dodajemy również solidną garść kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mieszamy i przelewamy do natłuszczonych foremek. Babeczki wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, tak aby wyrosły, zrumieniły sie, ale były jednocześnie lekko wilgotne. Takie babeczki smakują najlepiej.


Bądźcie czujni Walentynkowy ebook już niebawem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7