Grill - temat specjalny

Cztery pomysły na zapiekanki

Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Szybkie w przygotowaniu, tańsze niż dwudaniowy obiad, a przy okazji smaczne i sycące.

Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki.

Zapiekanka dyniowa

Dynia to niekwestionowana „królowa" jesiennej kuchni. Zrobisz z niej pyszne powidła, zupy, ale także zapiekankę! Sama w sobie ma nieco mdły smak, więc należy ją odpowiednio „podkręcić". Atuty dyni doskonale podkreśli aromatyczny ser żółty. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę dyniowo - serową!

Zapiekanka dyniowa z serem

Składniki:

• 500 g miąższu dyni (olbrzymiej, piżmowej lub zwyczajnej
• Duży bakłażan
• 4 ziemniaki
• 3-4 pomidory
• 300 g sera żółtego w plastrach
• Cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Świeży tymianek
• Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Gdy będzie już przeźroczysta, dodaj do niej pokrojoną w kostkę dynię i bakłażana. Podsmażaj do chwili, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie pokrój pomidory w plasterki.

Ugotowane ziemniaki odcedź i ułóż na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach połóż warstwę pomidorów. Posyp je obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Kolejnym „piętrem" zapiekanki powinna być mieszanka cebuli, dyni i bakłażana. Całość posypać serem żółtym pociętym na cienkie paski. Zapiekankę włóż do nagrzanego na 190 st. C. piekarnika i zapiekaj przez około 15 minut, aż ser roztopi się i pięknie zarumieni.

Zbieranie grzybów to polski, jesienny „sport narodowy". Kurki, czy prawdziwki (najlepiej te własnoręcznie przyniesione z lasu) są doskonałym dodatkiem do zapiekanki (zarówno tej w formie jednogarnkowego dania, jak i tej, której bazą jest chrupiąca grzanka). Uwielbiasz kurki i chcesz przygotować z nich błyskawiczną przekąskę? Mamy coś dla ciebie.

Zapiekanka z kurkami i podwójnym serem

Składniki na 12 porcji:

• Kilogram świeżych kurek
• 6 bułek (najlepiej smakują grahamki)
• 400 g sera żółtego
• Oregano
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Umyte i dokładnie oczyszczone kurki ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Następnie podsmaż na oliwie i posyp oregano. W międzyczasie przekrój bułki na pół i ułóż je na blaszce do pieczenia. Na wierzch pieczywa wyłóż usmażone grzyby i posyp całość obfitą warstwą sera. Zapiekanki włóż do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika. Powinny spędzić w nim około kwadrans, by ser dobrze się rozpuścił.

Grzyby nie tylko dobrze smakują na zapieczonej grzance, ale w formie tradycyjnej zapiekanki. Połącz je z makaronem i ciesz się ich aromatem. Poznaj doskonałe i łatwe do przygotowania danie ze szlachetnym borowikiem.

Składniki:

• 200 g świeżych borowików
• 500 g makaronu świderki
• Duża cebula
• 300 g żółtego sera w plastrach
• Sól
• Pieprz
• Olej

Na sos śmietanowy:

• 4 łyżki tłustej śmietany
• 3 ząbki czosnku
• Łyżka majonezu
• Garść posiekanego koperku
• Sól

Przygotowanie:

Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Dokładnie oczyść grzyby i pokrój je w plastry. Cebulę drobno posiekaj i wraz z grzybami podsmaż na oleju. Dopraw je solą i pieprzem według uznania.

Przygotuj sos śmietanowy. Dokładnie wymieszaj śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek.

Makaron przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Następnie na świderki nałóż podsmażone grzyby z cebulą.

Całość zalej sosem śmietanowym i pokryj warstwą sera w plastrach. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 20 minut.

W długie jesienne, chłodne wieczory warto od środka rozgrzać się pyszną zapiekanką. Wbrew pozorom, najlepiej smakują te z najprostszych składników. Obecne w prawie każdym, polskim domu ziemniaki są doskonałą podstawą do stworzenia aromatycznej zapiekanki z serkami topionymi.

Składniki:

• Kilogram ziemniaków
• 2 jajka
• 4 kremowe serki topione
• 100 g sera pleśniowego
• 4 ząbki czosnku
• 1,5 Szklanki kwaśnej śmietany
• Gałka muszkatołowa
• Sól
• Pieprz
• Łyżka oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i ugotuj na pół twardo w osolonej wodzie. Odcedź je i ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Kremowe serki topione i ser pleśniowy rozdrobnij i wymieszaj. Taką serową mieszanką posyp ziemniaki.

Śmietanę, gałkę, jajka, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj na gładki sos. Zalej nim ziemniaki i ser. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.

Późna jesień to także czas na gęsinę. Kiedyś królowała na polskich stołach, dziś powraca po latach niełaski. Zrobiona na jej bazie zapiekanka będzie bardzo wykwintnym, ale i prostym do przygotowania daniem idealnym na kolację z rodziną lub przyjaciółmi.

Składniki:

• 2 szklanki ugotowanej do miękkości kaszy gryczanej
• 1, 5 szklanki upieczonej, drobno pokrojonej gęsiny
• Duża cebula
• 2 duże bakłażany
• 4 ząbki czosnku
• Szklanka miąższu z dyni
• 2 łyżki oliwy
• Sól, pieprz, tymianek, oregano
• szklanka kwaśnej śmietany
• 4 łyżki tartego ostrego żółtego sera

Przygotowanie:

Bakłażany, miąższ z dyni i cebulę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż do miękkości na oliwie. Ugotowaną kaszę wyłóż na wysmarowane oliwą naczynie żaroodporne. Gęsinę ułóż na warstwie kaszy. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem. Powstałym sosem polej mięso i kaszę. Na warstwę sosu nałóż podsmażone warzywa. Całość posyp startym, ostrym serem żółtym. Zapiekaj przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1