Czy dieta może zadbać o opaleniznę?

Co jeść, aby opalać się szybciej i na dłużej?

Fot. 123RF/Picsel

Wiemy, że, by uzyskać i utrzymać ciemniejszy kolor skóry, możemy wspomagać się odpowiednimi balsamami, czy suplementami diety. W walce o piękną opaleniznę posłużyć nam może również odpowiednia dieta.

 

Po pierwsze - płyny

Skóra, która jest poddawana intensywnej ekspozycji słonecznej jest osłabiona, traci swoją elastyczność i przesusza się. Należy więc zapewnić jej odpowiednie nawodnienie - najlepiej ok. 2 litry dziennie. Pamiętajmy o tym, by przez cały dzień nosić ze sobą butelkę wody, a unikniemy marszczenia i łuszczenia się skóry.

Oczywiście możemy uzupełniać płyny innymi napojami. Polecamy zieloną herbatę, która jest bogata w antyoksydanty.  Pomaga w walce z wolnymi rodnikami - cząsteczkami odpowiedzialnymi za starzenie się skóry.

 

Mrożona zielona herbata. Kliknij!

 

Po drugie - czerwone warzywa

Mowa o pomidorach, papryce, marchewce, ale również o owocach: melonie i moreli. Sięgnijmy również po szpinak, sałatę i brokuły. Witaminy, w które obfitują wspomniane warzywa i owoce nie tylko odżywiają, ale również chronią nas przed szkodliwymi efektami promieniowania słonecznego. Obecny w nich beta-karoten, nazywany naturalnym pigmentem, sprawia, że nasza skóra dłużej utrzyma ciemniejszą barwę. Koniecznie włączmy te produkty do naszej diety - nie tylko utrzymamy opaleniznę na dłużej, ale znów wspomożemy nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami.

 

Krem z marchewki i papryki. Kliknij!

 

Po trzecie - koniec z paleniem!
Ponoć każda motywacja, by rzucić papierosy jest dobra. Jedną z nich może być chęć zadbania o wygląd. Cera palacza matowieje, a wolne rodniki sprawiają, że skóra ma skłonność do przesuszania się i marszczenia. Palacze będą więc mieli kłopoty z utrzymaniem pięknej opalenizny.

Na zahamowanie głodu nikotynowego i zajęcie rąk polecamy pałeczki selera naciowego. Pomóc może nam również podgryzanie pestek słonecznika, pestek dyni, marchewki i innych chrupiących warzyw.

 

Seler z sosem ziołowym. Kliknij!

 

W utrzymaniu opalenizny pomogą nam również suplementy diety. Warto sięgnąć Polecamy spirulinę - algę morską bogatą w antyoksydanty i beta-karoten. Warto dodać szczyptę do posiłku lub przyjmować w tabletkach,

Sama dieta to nie wszytko. Wspomagajmy się kosmetykami -  balsamami nawilżającymi, parafiną, lekkimi peelingami, a czasem odrobiną samoopalacza, a efekty przebywania na słońcu bedą widoczne szybko i długo po zakończeniu lata.

 

Dręczą cię komary? Odpowiednia dieta może pomóc. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 39

30 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

1