Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki „małej czarnej”. Intensywny zapach i niepowtarzalny smak kawy sprawiają, że trudno nam z niej zrezygnować. Są jednak sytuacje, w których lepiej po nią nie sięgać. Czy można pić kawę przed pobraniem krwi? Oto jak kawa wpływa na wynik morfologii.

Czy można pić kawę przed badaniem krwi? / Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Liczne badania naukowe potwierdzają prozdrowotne właściwości kawy. Filiżanka lub dwie dziennie w normalnych okolicznościach nie powinny nam zaszkodzić. Jednak są sytuacje, w których lepiej unikać tego aromatycznego napoju.

Odpowiedź na pytanie, czy można pić kawę przed badaniem krwi, brzmi „kategorycznie nie”. Podobnie jak w przypadku tzw. próby wysiłkowej czy diagnozy dolegliwości bólowych w klatce piersiowej.

Nie ma znaczenia, czy jest ona gorzka, z dodatkiem mleka czy cukru. „Mała czarna” zawiera bowiem kofeinę, która ekspresowo wchłania się do przewodu pokarmowego i układu krążenia.

Po jej spożyciu ekspresowo zwiększa się intensywność przepływu krwi. Naczynia krwionośne rozszerzają się, a ciśnienie arterialne wzrasta, w efekcie czego krew jest bardziej rozrzedzona.

Jak kawa wpływa na wynik morfologii?

Do badań należy się odpowiednio przygotować, rezygnując z przyjmowania posiłków na 8-12 godzin przed pobraniem krwi. Wszystkie składniki odżywcze, które spożywamy, mogą bowiem zawyżyć lub zaniżyć poszczególne wskaźniki laboratoryjne.

Jeśli zaś chodzi o to, jak kawa wpływa na wynik morfologii, to jej właściwości najczęściej przyczyniają się do obniżonego poziomu magnezu lub podwyższonej glukozy w wynikach badań krwii. Zachowanie stanu „na czczo” jest więc konieczne, gdy zależy nam na prawidłowej i rzetelnej ocenie stanu zdrowia przez lekarza.

Nie warto jednak martwić się koniecznością rezygnacji z ulubionego napoju. Po opuszczeniu laboratorium śmiało można udać się już do restauracji na śniadanie i filiżankę ulubionej kawy.

Zobacz także:

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
15 min
0
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

1
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

6
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

11
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3