Czy można zjeść za dużo owoców?

W upalne dni mało kto ma ochotę spędzać czas w kuchni. Częściej sięgamy po owoce, które zastępują nam tradycyjne posiłki. Warto jednak uważać, gdyż, jak ze wszystkim, także i z nimi możemy przesadzić.

Fot. 123RF

O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto, rewelacyjnie sprawdzają się w upały, kiedy nie mamy ochoty przygotowywać ani spożywać bardziej skomplikowanych posiłków. Co ciekawe, w badaniu dotyczącym spożycia owoców w krajach europejskich, które zostało przeprowadzone przez Europejską Radę Informacji o Żywności, Polacy zajęli zaszczytne pierwsze miejsce. Zastanawialiście się jednak, czy możemy zjeść za dużo owoców? Okazuje się, że tak jak w przypadku większości przypadków, także i tutaj sprawdza się stara zasada „co za dużo, to nie zdrowo".

W ostatnim czasie bardzo głośno zrobiło się o tzw. „diecie owocowej", która zaleca zastąpić większość posiłków tymi słodkimi darami natury. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w tej kwestii nie powinniśmy popadać w przesadę. Dzieje się tak ponieważ, poza witaminami, owoce dostarczają do naszego organizmu całkiem sporo cukrów prostych, a jak wiadomo, zjadanie ich w zbyt dużej ilości jest prostym sposobem na przybranie na wadze. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, abyśmy codziennie spożywali co najmniej 400 gramów owoców i warzyw. Ale gdzie leży górna granica? W tym wypadku trudno o zgodność, jednak większość dietetyków sugeruje, abyśmy w ciągu dnia zjadali 2-3 porcje owoców, co odpowiada 3 garściom lub 500 gramom.

Sięgając po owoce, powinniśmy pamiętać, że nie wszystkie są sobie równe. Sekretem prawidłowego wprowadzenia ich do diety wydaje się być różnorodność. Pamiętajmy, że żadna monodieta (nawet ta złożona z pozornie bardzo zdrowych owoców) nie może wyjść nam na zdrowie, dlatego też nigdy nie powinniśmy ich stosować.

Warto wiedzieć, że niektóre owoce mają w sobie więcej cukrów, a inne zdecydowanie mniej, dzięki czemu możemy jeść je w większych ilościach. Najbezpieczniejsze wydają się być arbuzy, melony, poziomki, grejpfruty oraz truskawki. Zawierają w sobie zaledwie 5% cukrów, dlatego też możemy spożywać je najczęściej i bez żadnych wyrzutów sumienia. Nieco gorzej wypadają jabłka, gruszki i morele (ok. 5-10% cukrów) oraz banany, śliwki i winogrona (w których znajdziemy od 10 do 25% cukrów). Tutaj możemy zachować pewną wstrzemięźliwość, jednak ich zjadanie nie powinno zaszkodzić naszej sylwetce.

Najbardziej powinniśmy uważać spożywając daktyle, figi, mango oraz ananasy. Te mogą zawierać w sobie nawet 75% cukrów. Na cenzurowanym są również suszone śliwki, morele i rodzynki. Są dla nas bardzo zdrowe i stanowią dobrą przekąskę, jednak musimy pamiętać, iż zawierają w sobie również bardzo dużo cukrów, głownie fruktozy. Tymczasem nasza wątroba może metabolizować zaledwie 2-3 łyżki tego cukru w ciągu dnia, co przekłada się na ok. 40g. Jeśli zjemy jej więcej, zostanie ona zmagazynowana w formie tkanki tłuszczowej. I to właśnie z tego względu nie powinniśmy spożywać ich w zbyt dużych ilościach.

 

Zobacz też: Soki, nektary i napoje - które wybrać? Kliknij!

Soki, nektary i napoje - które wybrać?

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Lemoniada cytrynowa

Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....

Odsłon: 28

15 min
1
30 min
27
Desery Serowe oponki

Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...

Odsłon: 21477

15 min
41
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

2
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2