Czy można zjeść za dużo owoców?

W upalne dni mało kto ma ochotę spędzać czas w kuchni. Częściej sięgamy po owoce, które zastępują nam tradycyjne posiłki. Warto jednak uważać, gdyż, jak ze wszystkim, także i z nimi możemy przesadzić.

Fot. 123RF/Picsel

O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto, rewelacyjnie sprawdzają się w upały, kiedy nie mamy ochoty przygotowywać ani spożywać bardziej skomplikowanych posiłków. Co ciekawe, w badaniu dotyczącym spożycia owoców w krajach europejskich, które zostało przeprowadzone przez Europejską Radę Informacji o Żywności, Polacy zajęli zaszczytne pierwsze miejsce. Zastanawialiście się jednak, czy możemy zjeść za dużo owoców? Okazuje się, że tak jak w przypadku większości przypadków, także i tutaj sprawdza się stara zasada „co za dużo, to nie zdrowo".

W ostatnim czasie bardzo głośno zrobiło się o tzw. „diecie owocowej", która zaleca zastąpić większość posiłków tymi słodkimi darami natury. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w tej kwestii nie powinniśmy popadać w przesadę. Dzieje się tak ponieważ, poza witaminami, owoce dostarczają do naszego organizmu całkiem sporo cukrów prostych, a jak wiadomo, zjadanie ich w zbyt dużej ilości jest prostym sposobem na przybranie na wadze. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, abyśmy codziennie spożywali co najmniej 400 gramów owoców i warzyw. Ale gdzie leży górna granica? W tym wypadku trudno o zgodność, jednak większość dietetyków sugeruje, abyśmy w ciągu dnia zjadali 2-3 porcje owoców, co odpowiada 3 garściom lub 500 gramom.

Ozdobne krojenie owoców na INTERIA.TV.

Sięgając po owoce, powinniśmy pamiętać, że nie wszystkie są sobie równe. Sekretem prawidłowego wprowadzenia ich do diety wydaje się być różnorodność. Pamiętajmy, że żadna monodieta (nawet ta złożona z pozornie bardzo zdrowych owoców) nie może wyjść nam na zdrowie, dlatego też nigdy nie powinniśmy ich stosować.

Warto wiedzieć, że niektóre owoce mają w sobie więcej cukrów, a inne zdecydowanie mniej, dzięki czemu możemy jeść je w większych ilościach. Najbezpieczniejsze wydają się być arbuzy, melony, poziomki, grejpfruty oraz truskawki. Zawierają w sobie zaledwie 5% cukrów, dlatego też możemy spożywać je najczęściej i bez żadnych wyrzutów sumienia. Nieco gorzej wypadają jabłka, gruszki i morele (ok. 5-10% cukrów) oraz banany, śliwki i winogrona (w których znajdziemy od 10 do 25% cukrów). Tutaj możemy zachować pewną wstrzemięźliwość, jednak ich zjadanie nie powinno zaszkodzić naszej sylwetce.

Najbardziej powinniśmy uważać spożywając daktyle, figi, mango oraz ananasy. Te mogą zawierać w sobie nawet 75% cukrów. Na cenzurowanym są również suszone śliwki, morele i rodzynki. Są dla nas bardzo zdrowe i stanowią dobrą przekąskę, jednak musimy pamiętać, iż zawierają w sobie również bardzo dużo cukrów, głownie fruktozy. Tymczasem nasza wątroba może metabolizować zaledwie 2-3 łyżki tego cukru w ciągu dnia, co przekłada się na ok. 40g. Jeśli zjemy jej więcej, zostanie ona zmagazynowana w formie tkanki tłuszczowej. I to właśnie z tego względu nie powinniśmy spożywać ich w zbyt dużych ilościach.

Zobacz też: Soki, nektary i napoje - które wybrać? Kliknij!

Soki, nektary i napoje - które wybrać?

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 198

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1370

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1247

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1138

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2