Ewa_Gotuje

Czy podrabiany cukier istnieje?

Cukier jest wszechobecny w naszym życiu. Zarówno osoby gotujące, jak i producenci żywności dość hojnie dodają go do żywności. Czy wiedzieliście jednak, że nawet tak niepozorny składnik można podrobić?

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnich latach wiele słyszeliśmy o podrabianym maśle, śmietanie i jogurtach. Producenci żywności prześcigają się w pomysłach, dzięki którym wytworzenie niektórych składników będzie dla nich tańsze i bardziej opłacalne. A wszystko to bez wiedzy nas, czyli konsumentów.

W ostatnim czasie na niechlubną listę podrabianych produktów trafił także cukier. Jak się okazuje, nawet w przypadku tak niepozornego produktu niektórym udało się znaleźć sposób na oszukanie konsumentów. Niedawno polska policja zatrzymała członków grupy przestępczej, który przynajmniej od 2015 roku fałszowali cukier. Jako droższy, wytwarzany z buraków cukrowych słodzik, sprzedawali oni jego tańszy, przemysłowy odpowiednik, który najczęściej bywa wykorzystywany do produkcji spirytusu, farmaceutyków lub kosmetyków.

Cukier spożywczy

W przypadku cukru spożywczego wyróżniamy jego dwa rodzaje - buraczany i trzcinowy. Różnią się one ze względu na pochodzenie i sposób produkcji, jednak w obu przypadkach otrzymujemy zbliżony produkt.

Cukier buraczany to najpopularniejszy kuchenny słodzik. Występuje w postaci białych kryształków, które dodane do potraw wzbogacają je o słodki smak. Bez trudu znajdziemy go nie tylko w każdym sklepie, ale także niemal w każdym domu.

Cukier trzcinowy, potocznie nazywany „brązowym", wytwarzany jest z trzciny cukrowej i różni się od buraczanego tym, że jest nierafinowany, czyli nieoczyszczany, czego efektem jest jego złoty lub brązowy kolor oraz charakterystyczny posmak.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Cukier przemysłowy a spożywczy

Jak więc odróżnić cukier przemysłowy od spożywczego? W zaciszu domowej kuchni jest to raczej niewykonalne. Różnice można bowiem wykryć wyłącznie po analizie chemicznej składu obydwu produktów. Cukier przemysłowy ma mniejszą polaryzację, większą wilgotność i większą ilość cukru inwertowanego.

Składa się z glukozy, fruktozy i wody. Powstaje w wyniku rozkładu sacharozy - cukru złożonego, który jest głównym składnikiem cukru spożywczego. Zachodzi wtedy proces inwersji. Zmieniają się właściwości cukru pod względem chemicznym. Powstaje cukier prosty, który należy ograniczać w diecie. Nasz organizm przyswaja go w całości, co powoduje nagły skok i szybki spadek glukozy we krwi. Takie wahania obciążają trzustkę. Węglowodany złożone natomiast, przyswajają się stopniowo, są więc świetnym źródłem energii. Można je znaleźć przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych - żytnim pieczywie czy płatkach owsianych.

Czy cukier szkodzi?

Cukier spożywczy to sacharoza, a więc węglowodany złożone, które są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dlaczego więc tak często słyszymy, że cukier szkodzi? Główny problem to spożywanie tych węglowodanów jako „dodatek" do posiłku. Cukry obecne w owocach czy zbożach są naturalnie przyswajalne. Natomiast cukier w postaci białych kryształków, jest składnikiem dodawanym sztucznie. Spożywany w nadmiernych ilościach, zaburza nasz metabolizm, może przyczynić się do otyłości czy próchnicy.

Jak pozbyć się cukru z diety?

Każdy kto próbował wyeliminować cukier ze swojego jadłospisu, wie jakie to trudne. Ciężko sobie bowiem wyobrazić, jak wyglądałoby nasze życie bez chociażby odrobiny słodyczy. Zły humor lub stres nie przechodziłby wtedy tak szybko. Jednak mamy na to radę! Dobrą opcją będzie dodawanie do posiłków naturalnie słodkich produktów, np. miodu. Nasz posiłek będzie nieco słodszy, a organizm bardziej zadowolony. Do owsianki możemy dodać na przykład banana lub rodzynki, które ją w naturalny sposób osłodzą.

Gdy już pozbędziemy się cukru z naszej kuchni, nie będziemy się wtedy przejmować czy kupione w sklepie kilogramowe opakowanie białych kryształków to na pewno cukier spożywczy, czy może sfałszowany cukier przemysłowy.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Karolina Ciejka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 117

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2722

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0