Czy warto gotować zgodnie z przepisem?

Przepisy kulinarne to świetny sposób na zainspirowanie się do spróbowania nowych dań. Mogą też okazać się niezastąpione, gdy nie mamy pomysłu na następny posiłek. Jednak czy zawsze należy gotować w zgodzie z nimi? Przeczytaj dalej, a dowiesz się, że odpowiedź wcale nie jest jednoznaczna!

Fot. Zabierając się za pieczenie powinniśmy dokładnie zapoznać się z przepisem, zapamiętując zarówno proporcje, jak i kolejność poszczególnych działań / materiały promocyjne

Przepisy na ciasta - dlaczego liczy się precyzja?

Przepisy na różnego rodzaju wyborne ciasta mogą pomóc nam w stworzeniu deserów, których smak zawróci w głowach znajomych i członków rodziny. Jednak warto pamiętać, że cukiernictwo nie jest prostą sztuką i łatwo o popełnienie błędów zarówno na etapie przygotowań, jak i samego pieczenia.
Przepisy na ciasta zwykle bardzo szczegółowo określają ilość potrzebnych składników i kolejność ich dodawania. Ma to duże znaczenie, ponieważ nawet niewielkie odstępstwa mogą doprowadzić do zmiany konsystencji czy nawet smaku wypieków. W ekstremalnych przypadkach ryzykujemy nawet powstaniem zakalca!


Zabierając się za pieczenie powinniśmy dokładnie zapoznać się z przepisem, zapamiętując zarówno proporcje, jak i kolejność poszczególnych działań. Niezastąpioną pomocą będzie tu waga kuchenna, dzięki której dokładnie poznamy gramaturę każdego produktu i w konsekwencji unikniemy popełniania błędów. Warto też zaopatrzyć się w zestaw odpowiednich naczyń i pojemników, dzięki którym poszczególne składniki nie pomieszają się ze sobą w nieodpowiednim momencie.
Jeśli szukasz dobrych przepisów na ciasta i nie tylko, to sprawdź specjalną wyszukiwarkę dostępną na stronie sieci sklepów Kaufland.

Przepis na wytrawny obiad, lunch i kolację

Przepisy na dania wytrawne w większości przypadków nie wymagają podobnego poziomu wyrafinowania, co te z zakresu cukiernictwa. Pozwalają na większą dozę swobody i eksperymenty, które nie skończą się kulinarną klapą. Które przepisy szczególne mogą spodobać się kucharzom szukającym nowych wrażeń?
Całą grupą dań idealnych, aby trochę pokombinować przy ich składzie, są zupy. Szczególnie kremy pozwalają puścić wodze kulinarnej fantazji - zawsze można spróbować nowej kombinacji owoców i warzyw, a także nowych dodatków np. w postaci grzanek lub własnoręcznie przyrządzonych paluchów z ciasta. Smaki tego typu dania świetnie podkreśli również dodatek w postaci oliwy smakowej, którą łatwo jest zrobić, a później przechować w domowej spiżarni.
Duże pole do popisu pozostawiają również wszelkie dania opierające się na różnego rodzaju sosach. Zarówno włoskie pasty, jak i wiele dań kuchni azjatyckich, jak np. indyjskie i tajskie curry, przyrządzić można używając rozmaitych składników. Kilka produktów może posłużyć nam za podstawę, a następnie otwiera się szereg możliwości - różne gatunki warzyw, rodzaje mięsa, a nawet sery oferują prawie nieskończoną liczbę kombinacji.


Oczywiście wcale nie trzeba wiele eksperymentować, aby otrzymać pyszne danie. Warto jest jednak zawsze próbować podczas gotowania, aby otrzymać smak, który odpowiadał będzie naszym gustom. Czasem kwestie do poprawy zależą tylko i wyłącznie od proporcji. Najważniejsze to próbować, bo dzięki praktyce można zbliżyć się do perfekcji!

 

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
17
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 735

15 min
28
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2201

60 min
13
Desery Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...

Odsłon: 145

15 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

1