Czym zastąpić masło w cieście?

Masło to jeden z podstawowych składników tradycyjnych deserów. Ostatnio coraz więcej osób używa jednak zdrowszych zamienników tego tłuszczu, również podczas pieczenia klasycznych wypieków. Odkryj, czym zastąpić masło w cieście i ciesz się nowymi przepisami.

Fot.123RF/Picsel

Choć wielu uważa, że ciasto bez masła wyjdzie suche i bez smaku, to wcale nieprawda. Ten tłuszcz można zastąpić innym, często zdrowszym zamiennikiem. Tradycyjne wypieki wciąż pozostaną wilgotne i będą pięknie pachniały. Dowiedz się, co zamiast masła użyć do ciasta, a na pewno wzbogacisz swoje kulinarne umiejętności. Co więcej, w czasach, gdy masło jest drogie, pozwoli ci to też nieco zaoszczędzić domowy budżet.

Sprawdź także: 10 pysznych ciast bez pieczenia

Masło wcale nie jest niezastąpione przy pieczeniu domowych ciast. To prawda, że dodane do masy ułatwia jej formowanie, a potem sprawia, że wypiek jest mokry, ale ten sam efekt możesz osiągnąć przy użyciu innych składników. Tylko jakich? Sprawdź trzy uniwersalne rozwiązania na to, czym zastąpić masło w cieście.

Czym zastąpić masło w cieście?

Oleje i tłuszcze roślinne

Jeśli nie masło i margaryna, to... olej. Przy pieczeniu ciast stosuje się go równie często, więc wydaje się dość naturalnym wyborem. Postaw na płynne oleje roślinne, np. ten rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron lub oliwę. Wspomniane oleje mają delikatny smak i nie zmienią aromatu ciasta. Jeśli masa staje się zbyt płynna, wystarczy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Możesz też użyć oleju kokosowego w stałej formie, ale ten ma już charakterystyczny posmak.

Ciasto drożdżowe bez masła, jajek i mleka

 Ciasto drożdżowe bez masła, jajek i mleka Zobacz przepis

Ciasto bez masła / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Purée bananowe 

Czym można zastąpić masło w cieście? Jeśli zależy ci nie tylko na pysznym, ale i zdrowym zamienniku, koniecznie użyj purée bananowego. Nie zawiera alergenów i jest naturalnym słodzikiem. Dzięki temu możesz całkowicie zrezygnować z dodawania cukru do deseru i obniżyć jego kaloryczność.

Jak zrobić purée bananowe do ciast i muffinek? Wystarczy, że w swojej kuchni masz dojrzałe i słodkie banany. Obierz je i przełóż do miski, a następnie rozgnieć widelcem lub zblenduj na aksamitną i gęstą pulpę. Taką mieszankę przełóż do pozostałych składników na ciasto. Dzięki bananowej masie wypiek będzie odpowiednio wilgotny, słodki i ładnie pachnący.

Chlebek bananowy z kakao bez masła

 Chlebek bananowy z kakao bez masła Zobacz przepis

Ciasto bananowe bez masła / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Purée z awokado 

Kolejny świetny zamiennik masła do ciast to purée z awokado. Może słyszałeś już wcześniej, że wiele osób przygotowuje pastę z tego owocu i smaruje nią kanapki. Tymczasem takie smarowidło świetnie uzupełni też listę składników do przygotowania ciasta. Tym bardziej że w awokado zapewni dużą dawkę wartościowych mikroelementów i witamin twojemu organizmowi (m.in. witaminy A, C, E, K i te z grupy B oraz potas, magnez czy żelazo).  

Proporcje są tu proste do przeliczenia, bo jedna łyżeczka masła to jedna łyżeczka awokado. Pamiętaj jednak, że purée nadaje wypiekom zielony kolor. Najlepiej dodać je więc do ciast, w których użyjesz też kakao, przykrywające barwę owocu. 

Sernik z awokado

 Sernik z awokado Zobacz przepis

Sernik bez masła / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Dlaczego warto jeździć nad Bałtyk po jod? I jak czerpać go najskuteczniej? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 19

30 min
1
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15040

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 157

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0