Deser na zdrowe jelita i niski cholesterol. Jak zrobić budyń owsiany?

Czy deser może być zdrowy? Ten na pewno. Budyń owsiany ma właściwości prozdrowotne, wspiera pracę jelit i serca, obniża poziom cholesterolu. A przy tym wciąż pozostaje deserem, czyli pyszną przekąską. Zmieniając tylko dodatki sprawisz, że zawsze będzie inny. Podpowiadamy, jak zrobić budyń owsiany.

Dlaczego warto jeść budyń owsiany? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Budyń owsiany – co to jest? 

To coś dla tych, którym znudziła się tradycyjna owsianka. Bazę budyniu owsianego stanowią oczywiście płatki owsiane tyle, że przygotowywane w nieco inny sposób. To właśnie sposób przygotowania sprawia, że danie ma inną konsystencję, niż owsianka. Jednak podobnie jak do niej, również do budyniu owsianego możemy dodać sezonowe owoce, miód, masło orzechowe czy soki, które sprawią, że w twoim menu nie b będzie nudy.  

Budyń owsiany to również świetny sposób na podsunięcie płatków owsianych dzieciom. Owsianka nie jest dla nich zbyt atrakcyjna, a kupne płatki często są pełne cukru. Jeśli zaproponujesz maluchom budyń owsiany, jest szansa, że nawet się nie zorientują, że dostały do jedzenia coś zdrowego 

Właściwości budyniu owsianego 

Budyń owsiany to przede wszystkim źródło błonnika. Dzięki temu reguluje pracę jelit oraz zapewnia na długo poczucie sytości. Dlatego świetnie sprawdzi się w każdej diecie. Obecne w płatkach owsianych beta – glukany zmniejszają ryzyko cukrzycy typu II. Jedzenie budyniu owsianego zaleca się diabetykom, bo powoduje on powolne uwalnianie glukozy do organizmu.  

Poza tym budyń owsiany to źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu wspomaga układ krążenia oraz powoduje obniżenie cholesterolu w organizmie. Jest więc świetny dla osób cierpiących na miażdżycę i nadciśnienie.  

Jak zrobić budyń owsiany? Przepis 

Budyń owsiany można zrobić dosłownie w 10 minut. Wsyp do garnka pół szklanki płatków owsianych (mogą być zmielone), zalej połową szklanki wody i szklanką mleka. Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż płatki napęcznieją i w garnku utworzy się aksamitna substancja. Odstaw do ostygnięcia. Jeśli konsystencja budyniu, zwłaszcza robionego z płatków, które nie były wcześniej zmielone, wydaje ci się zbyt ziarnista, możesz go dodatkowo zmiksować.  

Budyń owsiany możesz ugotować na zwykłym mleku, ale również na mleku roślinnym. Będzie wtedy świetnym daniem dla wegan. Jeśli na etapie gotowania dorzucisz do niego łyżeczkę kakao, otrzymasz budyń czekoladowy.  

Z czym podawać budyń owsiany?   

Budyń owsiany możesz podawać praktycznie ze wszystkim, co ci przyjdzie do głowy. Możesz osłodzić go miodem lub ksylitolem, dodać do niego owoce świeże, suszone lub mrożone. Owoce mrożone i suszone warto dodać jeszcze na etapie gotowania budyniu, wtedy oddadzą mu swój aromat. Świetnym dodatkiem do takiego deseru będą też różnego rodzaju orzechy, soki, konfitury lub płatki czekoladowe czy kokosowe. W wersji “cięższej” można dodać do niego krem nugatowy lub masło czekoladowe.  

Od dodatków będzie zależało, jaki charakter będzie miał budyń owsiany, ale też, ile będzie miał kalorii. Jednak kalorie zawarte w orzechach czy owocach, zwłaszcza suszonych, należą do tych “dobrych”. Budyń owsiany to świetny pomysł nie tylko na zdrowy deser, ale również na śniadanie. 

Zobacz także:

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
15 min
1
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3