Ewa_Gotuje

Dynia – królowa listopada i symbol Halloween!

Listopad to miesiąc, w którym na stołach króluje dynia. Wyczarujesz z niej ciasto, placuszki, a nawet aromatyczny krem! Co jeszcze przygotujesz z dyni i skąd wziął się zwyczaj wycinania jej na Halloween?

Fot. 123RF/Picsel

Z czym kojarzy się Halloween?

Halloween przypada 31 października i obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Symbolem tego święta jest właśnie dynia, a także duchy, demony, wampiry, czarownice, pajęczyny, strachy i inne. W Polsce święto Halloween prawnie nie istnieje. Trzeba przyznać, że to świetna okazja do zorganizowana imprezy przebieranej lub przygotowania ciekawej akcji promocyjnej w sklepie. Przebierańcy chodzą także po ulicy i upodabniają się do strasznych postaci z filmów i bajek. Mimo, że w Polsce pierwsze dni listopada są zdominowane przez chrześcijańskie obchody Wszystkich Świętych to chętnych na „straszne" imprezy nie brakuje!

Dynia chroni przed straszydłem!

Latarnia z wyciętymi oczami, wesołym lub upiornym uśmiechem i świeczką w środku. Kto wpadł na taki pomysł i dlaczego dyniową latarnię wycina cały świat? Wszystko zaczęło się od legendy „Jack-o'-lantern". Pochodzi z XVIII w. i opowiada o Jacku, który przechytrzył diabła. Uwięził go na drzewie, a po swojej śmierci nie mógł pójść ani do nieba, ani do piekła (Diabeł miał dobrą pamięć). Jacek musiał tułać się po ziemi, a dzięki zlitowaniu Diabła dostał rozżarzone węgle, które zostały wrzucone do nadgryzionej rzepy. Tak powstał lampion, który dziś pojawia się symbolicznie w formie dyni.

Jak wyciąć dynię?

Przygotuj ostry nóż i średniej wielkości dynię. Nożem odetnij górną część dyni, ponieważ to posłuży za czapeczkę dyniowego stworka. Miąższ usuń za pomocą dużej łyżki lub innego ostrego narzędzia, które sprawnie poradzi sobie z twardą zawartością. Przyszedł czas na wzór! Standardowy szablon to oczy, nos i nieco upiorny uśmiech! Zbyt nudno? Pisakiem namaluj brwi, obrysuj nos i podkreśl kształt czapeczki. Możesz pokusić się o różnej wielkości oczy, pasy, zawijasy, a może taki dyniowy stwór będzie mieć tylko dwa zęby? W Internecie znajdziesz ciekawe szablony i gotowe inspiracje. Do środka włóż zapaloną świeczkę. Dekorację postaw na balkonie, przed domem, na schodach lub zaświeć w domu podczas imprezy. Nie wyrzucaj miąższu! Z niego powstaną ciasta, przetwory lub wypełnienie do dyni faszerowanej. Przepisy z dynią w roli głównej znajdziesz tutaj.

Co jeszcze zrobić z tego warzywa?

Z dyni może powstać tyle dań, zup i deserów, że ciężko zmieścić wszystko w jednym miejscu. Sałatki z dyni, suflety, pierogi z dynią, risotto dyniowe, a nawet kremy, zupy i słodkie ciastka i ciasteczka! Dynię z łatwością wykorzystasz w całości - jej miąższ, skórkę, a nawet pestki! Tu wkracza kolejny pomysł - wysusz pestki z dyni! W wersji prażonej urozmaicą pieczywo, owsiankę i krem. Wypłucz pestki pod wodą i osusz je papierowym ręcznikiem. Wyłóż wszystkie na papier do pieczenia i wsadź blachę do piekarnika nagrzanego do 90° C. Susz przez godzinę, kilka razy uchylając drzwiczki, by mogła ujść para wodna. Zostaw pestki w piekarniku do momentu, aż wystygną. Chcesz wysuszyć pestki innym sposobem? Wypróbuj suszarkę do grzybów. Promocje na nie znajdziesz w sklepie Media Expert.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 115

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 797

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 499

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13