Ewa_Gotuje

"Gotuję nie marnuję": Botwina nie tylko w chłodniku

Chcesz być piękny i młody – jedz botwinkę. W jej składzie są substancje podobne do estrogenów, czyli hormonów piękna i młodości. Pojawia się wczesną wiosną, jest lekkostrawna, więc idealnie nadaje się do urozmaicenia jadłospisu.

Fot. materiały prasowe/Ipla

Czy wiesz, że? Botwina to liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Tym samym mianem określamy zupę zrobioną z botwiny. Botwinę można jeść na surowo, marynowaną, pieczoną, duszoną.

•Boćwina to odmiana buraka liściowego, może mieć różne kolory.

Jakie ma wartości?

Botwina zawiera 13 różnych antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów, które poprawiają krążenie krwi. Antocyjany pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie organizmu.

Ma niewiele kalorii i jest doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym błonnika, witaminy A i witaminy C. Zawiera również betacyjany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Jest bogata w biotynę i cząsteczki siarki, które regulują pracę gruczołów łojowych. Nadaje skórze świeży wygląd.

Przepis na smażoną botwinę z malinowym sosem

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • pół szklanki malin lub borówek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • mała papryczka chili
  • łyżka miodu
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Maliny lub borówki przełóż do garnka, wlej tyle wody, by je przykryła. Dodaj pieprz i ocet jabłkowy oraz sos sojowy. Gotuj przez 10 minut. Potem zmiksuj blenderem na gładki sos.
Botwinę umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili. Przesmaż chwilę, wrzuć botwinę, dodaj miód, sól. Wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut. Potem wyłóż botwinę na talerz i polej sosem malinowym. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Przepis na szakszukę z botwiną

Składniki:

 

  • pęczek botwiny
  • 3 dojrzałe pomidory (można użyć pomidorów ze słoika czy puszki)
  • 4 jajka lub 200 g ugotowanej ciecierzycy w wersji wege
  • kilka listków świeżej bazylii
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kuminu
  • szczypta cynamonu
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Botwinę - liście i buraki umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i cebulę. Pomidory pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż aż do zarumienienia. Dodaj pomidory i plastry buraków. Dopraw sos kuminem, papryczką chili, cynamonem, solą i pieprzem. Duś przez 5 minut. Do gorącego sosu wbij jajka (wsyp ciecierzycę), najlepiej by były obok siebie. Na nich rozsyp liście botwiny. Przykryj patelnię i gotuj szakszukę przez 3 minuty. Żółtko powinno być płynne.
Udekoruj listkami bazylii.

Przepis na gołąbki z liści botwiny

Składniki:

 

  • pęczek botwiny
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • pęczek świeżej mięty
  • sól/pieprz

 

Sposób przygotowania:

Liście botwiny umyj i zblanszuj, czyli włóż do dużego garnka z wrzącą wodą i potrzymaj je w niej przez minutę. Wyjmij liście łyżką cedzakową i przełóż do miski z lodowatą wodą. Potem osusz je i wypełnij farszem.
Farsz:
Kaszę jaglaną i buraki z botwiny - razem z łodygami ugotuj do miękkości. Ciepłe buraki pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj kaszę jaglaną, sok z cytryny, oliwę, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, posiekaną miętę i roztarty czosnek. Wymieszaj całość. Porcję farszu wyłóż na liście botwiny. Zwiń je ciasno i powstałe gołąbki układaj na talerzu. Posyp je pozostałymi orzechami i miętą.

TIP zero waste, czyli nie marnujemy - gotujemy!

Co możemy zrobić z botwiną?

Z liści botwiny możemy zrobić pesto, dorzucić je do koktajlu lub dodać do sałatki. Botwinę możemy również mrozić lub kisić. W ten sposób nie marnujemy jedzenia i przedłużamy termin ważności.

Jak wybierać botwinę?

Najlepiej wybierać botwinę, która ma głęboki kolor i jędrne liście. Powinna być przechowywana w papierowej torbie. Będzie dłużej świeża, krucha i jędrna, gdy po przyniesieniu jej ze sklepu trafi do lodówki. Nie należy jej myć wcześniej, bo nadmiar wilgoci może przyspieszyć gnicie liści. Przed zjedzeniem wystarczy dobrze opłukać ją w ciepłej wodzie i delikatnie osuszyć.

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 34

60 min
3
30 min
43
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13