Grill - temat specjalny

Grillowanie z winem w tle

Lato to nie tylko zachody słońca na plaży, długie spacery po górach, czy spływy kajako-we, ale przede wszystkim sezon grillowy. Wesołe spotkania z bliskimi, wielogodzinne rozmowy, a w tle dymny zapach przygotowywanych na ruszcie potraw to prawdziwa esencja wakacji.

Fot. materiały prasowe
Wbrew pozorom, schłodzone piwo, czy drinki na bazie mocniejszych alkoholi, to nie je-dyne trunki, które sprawdzą się podczas grillowania. Dobrze dobrane wino doskonale wkomponuje się w niezobowiązującą atmosferę spotkań oraz podkreśli smak podawa-nych dań. Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador marki Winiarnia Zamojska, prezentuje przepisy na potrawy z grilla, stanowiące kompromis między kuchnią tradycyjną i regio-nalną, a taką, która nie boi się wychodzenia poza schematy i utarte, smakowe szlaki. Przepisy inspirowane są lokalnymi winami, których owocowe, lekkie smaki zapewnią całkowicie nowy charakter zarówno serwowanym potrawom, jak i całemu spotkaniu przy grillu.

Stek z Antrykotu, grillowane rzodkiewki, grillowana kukurydza, pieczone ziemniaki i sos chimichuri

Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, nóż, grill lub patelnia grillowa, tart-ka, szczypce, rózga
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: średni
Pasujące Wino: Czarna Porzeczka Lekka

Składniki:

⁃ 2 steki z antrykotu 250 g
⁃ sól morska średnioziarnista do smaku (może być świeżo mielona)
⁃ pieprz młotkowany do smaku (może być kolorowy)
⁃ rozmaryn świeży
⁃ oliwa z oliwek
⁃ kukurydza gotowana kolba 2 szt
⁃ rzodkiewka 10 szt
⁃ czosnek 2 ząbki
⁃ sos sojowy 2 łyżki
⁃ miód 1 łyżka
⁃ olej 80 ml
⁃ ziemniaki 10 szt
⁃ sól do smaku
⁃ czosnek 4 ząbki posiekany
⁃ oliwa z oliwek 100 ml
⁃ rozmaryn świeży

Sos chimichuri:
⁃ 1 pęczek natki z pietruszki
⁃ 1 pęczek kolendry świeżej
⁃ 1 pęczek świeżego oregano ( można zastąpić bazylią)
⁃ 1 mała cebula
⁃ 150 ml oliwy z oliwek
⁃ sok z 1/2 cytryny
⁃ sól 1/2 łyżeczki
⁃ cukier 1/2 łyżeczki
⁃ czosnek 3 ząbki
⁃ opcjonalnie chili świeże posiekane 1/2 łyżki

Sposób wykonania:
Steak:
⁃ steak oprószyć solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i porwanym roz-marynem z obu stron , następnie skropić oliwą z oliwek i wymacerować odstawić na około 10 minut do lodówki
⁃ steak grillować po 3 minuty z każdej strony tuz przed podaniem, a na-stępnie odłożyć na 2 minuty by odpoczął
Grillowana kukurydza:
⁃ kukurydzę pokroić na pół, posolić i grillować do zarumienienia
Grillowana rzodkiewka:
⁃ sos sojowy połączyć z miodem, czosnkiem i olejem
⁃ rzodkiewkę pokroić na pół, zamarynować w marynacie, a następnie od-stawić na 10 minut. Następnie grillować do zarumienienia
Pieczone ziemniaki:
⁃ ziemniaki ponacinać tak, by powstała harmonijka. Posolić, dodać posie-kany czosnek i świeży rozmaryn, polać oliwą z oliwek, dobrze wymacero-wać, a następnie piec w temperaturze 150 stopni do miękkości (około 45 minut)
Sos chimichuri:
- wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem

Sałatka z grillowaną polędwiczką, szparagami i wędzonym tofu

Potrzebny sprzęt: miski, patelnia grillowa, deski do krojenia, łyżki , rózga, obieraczka

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Pasujące wino: Czarna porzeczka lekka

· Składniki:
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- 1 szt. sałaty rzymskiej (małej)
- 10 szt. świeżych truskawek
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 5 szt. świeżych szparagów
- 3 ząbki czosnku posiekanego w drobną kostkę
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ½ łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Świeży rozmaryn
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 100 g pokrojonego w kostkę wędzonego tofu
- Rukola do dekoracji
Sposób wykonania:
- Polędwiczkę wyluzować z błon i pokroić w poprzek włókien w plastry
- Każdy plaster rozgnieść delikatnie ręką i zamarynować w soli, pieprzu, sosie sojowym posiekanym ząbku czosnku, rozmarynie. Odstawić na około 20 minut
- Sałatę rzymską podzielić na liście
- Szparagi obrać i pokroić obieraczką w cienkie plastry
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić ząbek czosnku. Następnie dodać sałatę rzymską i chwilę przesmażyć tak by sałata zachowała chrupkość
- Sałatę ułożyć na talerzu
- Na rozgrzanej patelni grillować plastry polędwiczki po około 2 -3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ułożyć na sałacie
- Na wierzchu ułożyć pocięte w plastry szparagi, 7 pokrojonych na ćwiartki truskawek, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz tofu
- 3 truskawki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, miód, musztardę francuską, sól oraz ok. 3 łyżki oleju. Całość dobrze wymieszać rózgą tak by powstał dresing
- Gotowym dresingiem polać sałatkę
- Na koniec całość posypać posiekanymi orzechami nerkowca i rukolą

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17