Ile jajek można zjeść dziennie? Co się dzieje, gdy zjemy za dużo jajek?

Jajka są niedocenianym źródłem białka, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Informacje o tym, że spożywanie ich podnosi cholesterol lub negatywnie wpływ na organizm człowieka to mit. Jakich wartości odżywczych dostarczymy jedząc jaja i jakie mają one właściwości zdrowotne?

Czy jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści

Jajka - wartości odżywcze

Jajka są znane jako przede wszystkim źródło białka, a to nie jedyna jego zaleta. Jajka są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywanie ich dostarczy nam:

  • witaminę A;
  • witaminę E;
  • witaminę D;
  • witaminę K;
  • witaminy z grupy B;
  • fosfor;
  • potas;
  • sód;
  • wapń;
  • żelazo;
  • magnez;
  • miedź;
  • cynk;
  • selen.

Na taką zawartość składników odżywczych, jajka nie mają aż tak dużo kalorii. Na jedno jajko (ok. 50 g) przypada około 78 kilokalorii. Produkt zawiera tłuszcze, jednak są to głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwasy omega-3 i omega-6.

Jajka dostarczają również beta-karoten i luteinę, która wspomaga widzenie.

Jajka - właściwości

Jedzenie jajek korzystnie działa na nasz organizm. Między innymi może uchronić od wystąpienia raka jelita grubego i chorób serca. To dzięki zawartości luteiny. Ten sam składnik wpływa na odpowiednią pracę wzroku, poprawia widzenie, chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Może także zapobiec rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.

Niektóre składniki jaj działają przeciwutleniająco, a tym samym chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, które może prowadzić do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu lub zawału serca.

Dzięki małej zawartości kalorii i dużej ilości białka, jajka sprawdzą się świetnie na diecie odchudzającej. Pozostawiają długotrwałe uczucie sytości i zmniejszą apetyt.

Ile jajek można zjeść dziennie

Jajka, mimo krążących mitów, nie są wcale niezdrowe i nie podnoszą poziomu cholesterolu, jednak nie należy przesadzać z ich spożyciem. Zaleca się ograniczyć dzienne spożycie jajek do 2 dziennie.

Jeśli jednak jedzenie jaj nie jest regularne, to zjedzenie większej ilości podczas świąt nie zaszkodzi zdrowiu.

Kto nie powinien jeść jajek?

Jajek nie powinny spożywać osoby, które są uczulone na białko jaja kurzego lub mają nietolerancję pokarmową jaj. Alergicy, którzy zdecydują się na jedzenie produktu, powinni się liczyć z wystąpieniem wysypki, świądu i obrzęków twarzy i szyi. W najgorszym wypadku może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który zagraża życiu.

Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23898

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 483

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 261

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0