Jak uatrakcyjnić codzienne śniadania, obiady i kolacje?

Nabiał dodaje naszym posiłkom smaku, a nam dostarcza energii. Dzięki niemu tworzymy pyszne dania przy niewielkim nakładzie pracy. Przedstawiamy pięć szybkich przepisów na smaczne posiłki z udziałem twarogów, serków, jogurtu i mleka.

Pasta jajeczna z serkiem wiejskim

Składniki:

  • świeża chrupiąca bagietka
  • 8 jajek
  • 2 łyżki serka wiejskiego Piątnica
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Jajka wsadzamy do garnka i zalewamy zimną wodą, by całe znalazły się pod powierzchnią. Stawiamy je na ogniu i gotujemy na twardo - od momentu doprowadzenia wody do wrzenia, jajka powinny gotować się jeszcze osiem minut. W tym czasie możemy drobno posiekać szczypiorek. Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą, a gdy trochę ostygną, obieramy ze skorupek. Wkładamy je do miski, dodajemy serek wiejski, musztardę i oliwę. Blendujemy całość na gładką masę, doprawiamy pieprzem i solą. Kroimy bagietkę na kromki, smarujemy pastą jajeczną i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Placki z twarogiem półtłustym

 

By placki były puszyste, oddzielnie ubijamy białka/

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego Piątnica
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg półtłusty, dodajemy żółtka, a białka odkładamy na bok. Rozgniatamy całość tłuczkiem do ziemniaków. W trakcie rozgniatania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę. Dokładnie łączymy składniki. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a gdy będzie gotowa, przekładamy ją delikatnie do miski z masą twarogową i całość powoli mieszamy. Placki smażymy na suchej patelni teflonowej, na małym ogniu, około trzech minut z każdej strony.


Niebanalne kanapki, czyli bajgle z serkiem do smarowania

 

Do bazy z serkiem dodajemy ulubionych składników

Składniki:

  • 2 duże bajgle z sezamem
  • 30 g serka do smarowania Twój Smak Piątnica
  • kilka gałązek szczypiorku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ulubione dodatki

 

Przygotowanie:
Przekrawamy bajgle i smarujemy je serkiem. Siekamy szczypiorek i posypujemy nim kanapki. Pomidory kroimy na plasterki i układamy je na serku. Do tak przygotowanej bazy możemy dodać inne ulubione składniki: wędzonego łososia, szynkę parmeńską, ogórki kiszone lub kimchi, a także awokado lub jajko sadzone.

 

Zupa-krem z dyni

 

Zupa-krem z dyni będzie lżejsza, jeśli zamiast śmietany dodamy do niej jogurtu naturalnego

Składniki:

  • 800 g dyni
  • 2 szklanki bulionu
  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 jogurt naturalny Piątnica
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 3 kromki chleba
  • garść pestek dyni
  • kilka gałązek naci pietruszki

Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki i cebulę również obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę — w plastry. Rozgrzewamy na dnie dużego garnka olej, wrzucamy cebulę i odrobinę doprawiamy ją solą. Gdy cebula się smaży, obieramy czosnek i siekamy drobno. Mieszamy co jakiś czas cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Gdy tylko poczujemy jego aromat, dodajemy dynię, ziemniaki i marchew, przeciskamy przez praskę imbir, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy jeszcze pięć minut, mieszając, by składniki się nie przypaliły. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. W tym czasie wkładamy kromki chleba do tostera, a pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładką masę. Chleb kroimy w kostkę. Zupę podajemy z przygotowanymi grzankami z dodatkiem jogurtu naturalnego, pestek dyni i listków pietruszki.


Naleśniki z twarogiem i rodzynkami

 

Wypełnione farszem naleśniki jeszcze raz smażymy na patelni/

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka wiejskiego 3,2 proc. Piątnica
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 800 g twarożku domowego Piątnica
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Zalewamy rodzynki gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Miksujemy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Na patelni naleśnikowej dobrze rozgrzewamy olej i wlewamy porcję ciasta na cienkiego naleśnika. Poruszamy patelnią, by ciasto rozlało się równomiernie po całej jej powierzchni. Gdy naleśnik lekko się zarumieni i zesztywnieje, przewracamy go i smażymy z drugiej strony. Kiedy wszystkie naleśniki są gotowe, odcedzamy rodzynki, które możemy także pokroić na mniejsze kawałki. Ser przekładamy do miski, wsypujemy cukier i dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na każdy naleśnik nakładamy jedną dużą łyżkę farszu serowego, rozsmarowujemy i zwijamy i w rulon. Bezpośrednio przed podaniem naleśniki jeszcze raz podsmażamy na patelni.

 

 

Artykuł z ekspozycją partnera


materiały promocyjne

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
15 min
1
Dania główne Mięso mielone z ryżem

Pyszne danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo. Mielone mięso w po...

Odsłon: 44

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7