Jak wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków? Takich dań nie powstydzi się najlepszy kucharz

Ugotowałeś zbyt dużo ziemniaków i nie wiesz, co z nich zrobić? Bez obaw, nic się nie zmarnuje! Istnieje wiele prostych, tanich i pysznych dań, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, które wyczarujesz z gotowanych ziemniaków. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków.

Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ziemniaki to warzywo, które od wielu lat jest podstawą kuchni polskiej. Nic dziwnego, są tanie, łatwo dostępne, a w dodatku sycą na długo. Jeżeli należysz do tych osób, którym zdarza się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, z pewnością przydadzą ci się przepisy na dania z ugotowanych ziemniaków. 

Sprawdź także: Co jest lepsze na odchudzanie: ryż czy ziemniaki?

Masz za dużo ugotowanych ziemniaków – nie wyrzucaj

Ziemniaki to bardzo zdrowe warzywo, obecne są w nich witaminy z grupy B, które między innymi korzystnie wpływają na układ nerwowy, witamina A, odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, czy witamina C, która ma właściwości antyoksydacyjne oraz wzmacnia odporność organizmu. Nie brakuje w nich także substancji mineralnych, takich jak: potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, cynk, który wspiera układ immunologiczny; miedź, która korzystnie wpływa na układ krążenia; magnez, wspierający układ nerwowy; fosfor, wzmacniający kości i zęby, czy jod, niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. 

W ziemniakach obecny jest także błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, oraz prawidłową perystaltykę jelit, wpływa na sytość po posiłku, dodatkowo reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warzywa te są także dobrą opcją dla osób na diecie odchudzającej, 100 g ziemniaków to jedynie 66 kcal. 

Warto podkreślić, że gotowane ziemniaki mają bardzo wysoki indeks sytości, dzięki czemu po ich zjedzeniu długo nie odczujesz głodu. Nie wszyscy wiedzą także o tym, że gotowane ziemniaki, które wstawimy do lodówki na kilka godzin będą mieć niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu będą lepszym wyborem dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. 

Jak wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków? Przepisy na dania

Nie wiesz, co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia? Świetnie sprawdzą się do przygotowania różnorakich klusek, ziemniaczanych kotletów, czy babki ziemniaczanej.

Talarki ziemniaczane

Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia pokrój w talarki. Na patelnię wylej odrobinę oliwy, dodaj świeży rozmaryn, podsmaż talarki z obu stron, aż będą miały złoty kolor. Dopraw solą i pieprzem. Możesz podać je z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżego koperku, szczypiorku i mięty.

Kluski śląskie

To banalnie prosty przepis, do zrobienia klusek śląskich, będziesz potrzebować: pół kilograma ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka i soli. Ugotowane ziemniaki pognieć i włóż do miski, następnie podziel je na cztery części, jedną z nich wyjmij i w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko, szczyptę soli oraz resztę odłożonych ziemniaków, wszystko zagnieć, uformuj okrągłe kluski. Nie zapomnij o charakterystycznej dziurce. Ugotuj je w osolonej wodzie. 

Kopytka 

Do zrobienia kopytek, przygotuj: kilogram ugotowanych ziemniaków, 230 g mąki pszennej, jedno jajko i łyżeczkę soli. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej pogniecione ziemniaki, jajko i sól, zagnieć ciasto. Blat podsyp mąką uformuj podłużne wałki, pokrój je nożem tworząc kopytka. Gotowe kluski ugotuj w osolonej wodzie. 

Kotlety ziemniaczano-jajeczne

Do zrobienia kotletów ziemniaczano-jajecznych, przygotuj: 350 g ugotowanych ziemniaków, sześć jajek, pięć łyżek bułki tartej, trzy łyżki oliwy z oliwek, pęczek szczypiorku, sól i pieprz. Zacznij od ugotowania pięciu jajek, następnie poczekaj aż wystygną. Ugotowane ziemniaki rozgnieć, jajka drobno posiekaj, wszystko przełóż do miski. Dodaj posiekany szczypiorek, dwie i pół łyżki bułki tartej, jedno surowe jajko, dopraw solą i pieprzem. Połącz wszystkie składniki, uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej. Usmaż na oliwie na zloty kolor.  

Poniżej znajdziesz więcej przepisów na dania z ugotowanych ziemniaków.

1. Placki z gotowanych ziemniaków

 Placki z gotowanych ziemniaków Zobacz przepis

Placki z gotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Kotlety z cukinii i gotowanych ziemniaków

     Kotlety z cukinii i gotowanych ziemniaków Zobacz przepis

    Kotlety z cukinii i gotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Pizza na cieście z gotowanych ziemniaków

     Pizza na cieście z gotowanych ziemniaków Zobacz przepis

    Pizza na cieście z gotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Pierogi z ziemniakami i boczkiem

     Pierogi z ziemniakami i boczkiem Zobacz przepis

    Pierogi z ziemniakami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Pierogi z ziemniakami i oscypkiem

     Pierogi z ziemniakami i oscypkiem Zobacz przepis

    Pierogi z ziemniakami i oscypkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Zapiekanka z gnocchi

     Zapiekanka z gnocchi Zobacz przepis

    Zapiekanka z gnocchi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Purée z ziemniaków

     Purée z ziemniaków Zobacz przepis

    Purée z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Gniazdo ziemniaczane z gulaszem

     Gniazdo ziemniaczane z gulaszem Zobacz przepis

    Gniazdo ziemniaczane z gulaszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródła: smaker.pl

    Autor: Anna Hutek-Brzezinka

    Zobacz także:

    Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

    Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

    Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Pieczywo bułki

    ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

    Odsłon: 23898

    60 min
    54
    Desery Ciasto z masą sernikową

    Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

    Odsłon: 491

    15 min
    7
    Desery Jogurtowiec Borówkowy

    Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

    Odsłon: 264

    15 min
    13

    Polecane artykuły

    Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

    Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

    1
    Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

    Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

    2
    Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

    Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

    4
    Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

    Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

    0