Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Jak wykorzystać różne rodzaje mięsa?

Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi do poprawnego funkcjonowania. Wołowina jest mięsem średniokalorycznym - wartość kaloryczna zależna jest od ilości tłuszczu, która się w niej znajduje. Zawiera za to bardzo dużo składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo oraz pełnowartościowe białko, ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B12, B1 i B6.

Jak rozpoznać wołowinę dobrej jakości?

Aby móc w pełni skorzystać z dobrodziejstw płynących z jedzenia wołowiny, powinniśmy zadbać żeby zjadane przez nas mięso było możliwie najlepszej jakości. Warto pamiętać, że dobra wołowina jest wilgotna, a po naciśnięciu powraca do pierwotnego kształtu dopiero po kilku chwilach.

Dobrej jakości surowe mięso ma kolor od jasnoczerwonego poprzez czerwony, aż do ciemnoczerwonego (barwa mięsa jest zależna od rasy zwierzęcia) i jest lekko wilgotne. Mięso ma charakterystyczną marmurkowatość , czyli tłuszcz który ma duży wpływ na jakość mięsa podczas obróbki termicznej. Należy unikać mięsa, które ma ciemny kolor, z ciemnymi plamami lub żółtobrązowym tłuszczem, prawdopodobnie zwierzę było stare ,chore lub mięso jest nieświeże.

Konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od Ambition

Do czego można wykorzystać różne kawałki wołowiny?

Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia

Rozbratel - w sam raz na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany

Antrykot - idealnie nadaje się na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak

Łopatka - sprawdzi się do pieczenia, duszenia, długiego gotowania, na gulasz, pieczeń, zrazy

Mostek - doskonały do duszenia, powolnego gotowania, na gulasz, potrawy jednogarnkowe, rosół, sztukę mięsa, po zmieleniu świetny do smażenia na hamburgery

Szponder (żeberka) - wykorzystaj do do duszenia, gotowania, na wywar, rosół, zupy, gulasz, dania jednogarnkowe

Goleń - nadaje się do powolnego gotowania, duszenia, na gulasz, ossobuco, świetna na rosół i sztukę mięsa

Rostbef - doskonały do pieczenia w całości, smażenia, z rostbefu wycina się stek o nazwie New York Steak lub Striploin Steak, a razem z kością i polędwicą T-Bone, Porterhouse

Polędwica - najczęściej używana do smażenia, pieczenia w całości, na steki, befsztyki, zrazy, fondue - generalnie każde zastosowanie

Zrazowa górna - w sam raz do duszenia i pieczenia w całości, na pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk, bryzol

Zrazowa dolna - używana do do duszenia w całości, powolnego gotowania, na rolady, pieczeń

Skrzydło - najlepiej nada się do pieczenia, smażenia (rumsztyk, bryzol), duszenia, na befsztyk tatarski, do szybkiego smażenia

Ligawa - używana do pieczenia (sztufada), do duszenia, na małe rolady, carpaccio

Łata - świetnie nadaje się na wywar, sztukę mięsa, po zmieleniu idealna na hamburgery

Krzyżowa - doskonała na steki, do krótkiego smażenia, pieczenia, duszenia, na rolady, fondue, bryzol, rumsztyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Wafle orzechowe

Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)

Odsłon: 6216

60 min
13
30 min
6
Zupy Zupa krem z dyni

Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...

Odsłon: 60

60 min
1
Ciasta Szybkie ciasto : Cudaczek cielaczek

Miałam wstawić jutro te ciasto ale tak pomyślałam że może ktoś zechciałby upi...

Odsłon: 9341

>60 min
31
Śniadania Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka to szybki sposób na coś pysznego do kanapek, ale nie tylko....

Odsłon: 144

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z orzechów laskowych? Pasztet, krem à la nutella, masa do ciasta, prażona przekąska

Orzechy laskowe można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Ich delikatny, lekko maślany smak doskonale sprawdza się zarówno w słodkich, jak i...

1
Informacje Masz dużo orzechów włoskich? Zobacz, jakie pyszności można z nich zrobić

Pasta do chleba, batoniki, sos do makaronu, a nawet mąka - orzechy włoskie mogą stać się podstawą wielu pyszności. Przekonaj się, dlaczego są tak k...

31
Informacje Pomysły na prezenty dla miłośników gotowania i przygotowywania przepisów

Wybór prezentu dla osoby, której pasją jest gotowanie, może okazać się trudnym zadaniem, szczególnie jeśli chodzi o domowego kucharza, który spędza...

0
Informacje Zrobisz z niego skuteczny sok na odchudzanie i kotlety. Niebanalne przepisy na karczocha

Mało kto decyduje się na przygotowania karczocha w domu, a szkoda. Jego unikalny smak i właściwości zdrowotne sprawiają, że warto włączyć go do cod...

2