Jedz ser, a będziesz zdrowszy

Oto wiadomość na którą czekało wielu z nas: ser może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, ułatwiając odchudzanie oraz czyniąc nas mniej podatnymi na podatnymi na poważne choroby.

Fot. 123RF/Picsel

W naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie o tym, jakoby różnego rodzaju sery miały być wyjątkowo niezdrowe.

Już od wielu lat mówi się, o tym, iż powodują tycie, zatykają żyły i są najskuteczniejszym sposobem na podniesienie poziomu cholesterolu.

Tymczasem badania przeprowadzone przez irlandzkich naukowców wskazują, iż wszyscy miłośnicy sera mogą odetchnąć z ulgą. Ich zdaniem, sery niesłusznie cieszą się złą sławą.

Czy sery są niezdrowe?

Uczeni z Uniwersytetu w Dublinie przeprowadzili eksperyment, w którym wzięło udział ponad 1500 osób w wieku od 18 do 90 lat. Dobrana w ten sposób grupa badawcza pozwoliła wyciągnąć uniwersalne wnioski oraz kompleksowo ocenić nawyki żywieniowe społeczeństwa.

W toku badań ustalono, iż osoby spożywające znaczne ilości nabiału (masło, jogurty, mleko, różnego rodzaju sery oraz śmietanę) są szczuplejsze, mają niższe BMI oraz rzadziej borykają się nadciśnieniem.

Ponadto, naukowcy odkryli, iż odtłuszczony nabiał wcale nie jest tak zdrowy, jak do tej pory przypuszczaliśmy. Badacze odkryli, iż osoby spożywające go znacznie częściej borykały się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Takich zmian nie dostrzeżono w przypadku osób jedzących pełnotłusty nabiał.

Naukowcy są zdania, iż za sprawą specyficznego sposobu przygotowania oraz wyjątkowego zestawu składników odżywczych, tradycyjne sery nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym nie powinniśmy wiązać ich spożywania z występowaniem np. chorób serca.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jakie sery są najzdrowsze?

Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie sery równie dobrze wpływają na nasz organizm. Spożywanie wysokoprzetworzonych produktów seropodobnych z pewnością przyniesie nam więcej szkody niż pożytku. Istnieją jednak sery, których obecność w jadłospisie może przynieść nam niemal same korzyści. Oto niektóre z nich:

  • Parmezan - dzięki długiemu procesowi dojrzewania, w parmezanie znajdziemy bardzo dużo tripeptydów. Naukowcy udowodnili, że ten rodzaj białka wyjątkowo dobrze wpływa na osoby, które borykają się m.in. z nadciśnieniem.
  • Provolone - jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera w sobie wapń, łatwo przyswajalne białko i witaminę D.
  • Ricotta - jedząc ten włoski ser, dostarczymy do naszego organizmu nie tylko białko, ale również niezwykle cenny selen, który ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Ponadto, ricotta zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, zapobiegających wielu poważnym chorobom.
  • Sery kozie - zawierają sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto je jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 673

15 min
15

Przepis dnia

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45404

30 min
83
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4839

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2