Ewa_Gotuje

Kiedy warto sięgać po orzechy?

Orzechy to smaczna przekąska, ale też źródło cennych substancji odżywczych. Dowiedz się, kiedy warto sięgać po poszczególne rodzaje.

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł. Jednak na tym nie kończą się ich właściwości. Należy jednak pamiętać, aby w zależności od oczekiwanego efektu, sięgać po odpowiedni rodzaj orzechów.

Na serce - orzechy włoskie

Zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe omega-3 bardzo pozytywnie wpływają na nasze serce. Jeśli jednak szczególnie chcecie zadbać o ten organ, powinniście wybrać orzechy włoskie. Naukowcy odkryli, że zawierają one duże dawki kwasu α-linolenowego, który pomaga leczyć arytmię, łagodzi stany zapalne oraz pomaga w udrażnianiu tętnic. Aby nasze serce było bezpieczne powinniśmy zjadać około ośmiu orzechów włoskich dziennie.

Migdały na poprawę odporności

W czasie sezonu na przeziębienia, bardzo często sięgamy po różnego rodzaju środki kupowane w aptekach. Tymczasem możemy uciec się do naturalnych środków wzmacniających odporność. Jednym z nich są orzechy. Migdały zawierają bardzo dużo wapnia, błonnika, witaminy E oraz antyoksydantów, ułatwiających naszemu organizmowi walkę nawet z bardzo poważnymi chorobami.

W czasie diety - pistacje

Dietetycy zalecają spożywanie orzechów podczas diety, głównie ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, proteiny oraz błonnik. Dzięki tym substancjom nasz metabolizm działa sprawniej, dłużej czujemy się syci i możemy uchronić się przed nagłymi atakami głodu. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Orzeszki ziemne  na lepszą pracę mózgu

Okazuje się, że dzięki orzechom możemy w łatwy sposób poprawić kondycję naszego mózgu. W tym wypadku, zdecydowanie najlepiej sprawdzą się zwykłe orzeszki ziemne. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, dzięki któremu nasz mózg może prawidłowo się rozwijać. Co więcej, substancja ta zapobiega utracie zdolności poznawczych, w związku z czym o jej obecność w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby starsze. W orzeszkach znajdziemy wiele zdrowych tłuszczów oraz witaminę E, które wspomagają pracę mózgu.

Dla mężczyzn - orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są doskonałym uzupełnieniem diety każdego mężczyzny. Znajdziemy w nich dużą dawkę selenu oraz minerałów, chroniących przed rakiem prostaty i innymi, typowo męskimi, chorobami. Nie musimy jeść ich dużo, gdyż już jeden orzech pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na selen, a nadmiar tej substancji może być związany z zachorowaniami na cukrzycę typu II. Mężczyźni powinni również sięgać po pekany, gdyż zawierają one sterole, które wspomagają pracę prostaty i zapobiegają jej chorobom.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 51

15 min
1
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 940

15 min
17
30 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0