Ewa_Gotuje

Kim jest Adam Borowicz - juror Family Food Fight?

Adam Borowicz to Ślązak z urodzenia i kucharz z zamiłowania. Ma 41 lat. Urodził się w Rudzie Śląskiej i tam mieszkał przez pierwsze 25 lat życia. Po kilkuletnim pobycie w Szkocji wrócił do Ustronia (Śląsk Cieszyński).

Kuchnia śląska była w jego rodzinie od zawsze. Od najmłodszych lat poznawał tradycje kulinarne. Wszystko za sprawą babci, która zaszczepiła w nim bakcyla do gotowania i zgłębiania wiedzy kulinarnej. To z nią przygotowywał pierwsze dania śląskie z przepisów prababci. Jako dziecko spędzał wakacje na Kujawach i to właśnie tam ugotował swoje pierwsze danie. Była to zupa z kalarepy, której smak pamięta do dziś.

Prawdziwa pasja do gotowania narodziła się w podczas pobytu Adama w Szkocji, gdzie juror "Family Food Fight. Pojedynek na smaki" mieszkał przez kilka lat. To właśnie tam, w domowym zaciszu, zaczął tworzyć oryginalne połączenia tradycyjnych śląskich potraw z brytyjską kuchnią. Uwielbia testować nowe smaki. W czasie gdy mieszkał w Glasgow, zdołał odwiedzić ponad 350 restauracji. Wtedy też postanowił zacząć dzielić się swoją pasją kulinarną z innymi, czego efektem jest jego własny kanał w serwisie YouTube. Pracując nad kolejnymi vlogami Adam zwiedził aż 40 krajów.

Umiejętności kulinarne Adam doszkalał dzięki znajomym, którzy w ramach prezentów obdarowywali go karnetami na szkolenia i warsztaty kulinarne. Borowicz to typowy kucharz hobbysta, smakosz oraz prawdziwy miłośnik dobrego jedzenia i poszukiwania nowych smaków. Uważa, że w zawodzie kucharza najbardziej liczą się smak i potencjał, a gdy dołożymy do tego ciężką pracę, można zostać prawdziwym maestro kuchni.

Juror „Family Food Fight" jest specjalistą od owoców morza, ryb i mięs. Potrafi przygotować niemal każdy rodzaj mięsa - nawet z zamkniętymi oczami! Jego marzeniem kulinarnym jest odkrycie smaków Ameryki Południowej oraz popularyzowanie kuchni śląskiej w kraju. Chciałby, aby w Polsce ludzie próbowali mierzyć się ze smakami Śląska, szerząc w ten sposób prostotę i niepowtarzalny smak tamtejszej kuchni.

A jakim Borowicz będzie jurorem? - Jedzenie przygotowywane przez uczestników musi być przede wszystkim smaczne. Nie musi wyglądać i nie musi być przygotowane dobrze technicznie, ale musi smakować. Kucharz nie musi być profesjonalistą, ale musi mieć smak i serce do gotowania.

Emocjonujące pojedynki na smaki już od 1 września, tylko w Telewizji Polsat.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 628

30 min
6
30 min
2
Wędliny Schab gotowany na kanapki

Schab jest suchym mięsem, ale ten wyszedł naprawdę soczysty i pełen aromatów.

Odsłon: 35

>60 min
2
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 775

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0