Sponsorowane

Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?

Zapewnienie posiłków regeneracyjnych w niektórych obszarach zawodowych jest uregulowane przepisami prawa. Jednak to nie tylko obowiązek pracodawcy, ale inwestycja, która zwiększa wydajność pracowników.

Pracodawca, który zgodnie z przepisami prawa zapewnia posiłki regeneracyjne, musi przestrzegać określonych kryteriów / materiały promocyjne

Czym jest posiłek regeneracyjny?

Posiłek regeneracyjny to nie tylko benefit, ale wymóg określony konkretnymi przepisami. Uregulowany jest przez Kodeks pracy w artykule 232 oraz „Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów”. Znajduje zastosowanie względem pracodawców, którzy zatrudniają do pracy w szczególnie uciążliwych warunkach, które wymagają dodatkowej energii. Według kryteriów do tego typu grup zaliczane są osoby, które:

  • Wykonują pracę na otwartej przestrzeni w okresie zimowym i podczas jednej zmiany roboczej narażone są na wydatek energetyczny 1000 kcal w przypadku kobiet i 1500 kcal w przypadku mężczyzn,
  • w okresie letnim jest to 1100 kcal u kobiet i 2000 kcal u mężczyzn,
  • w przypadku pracy w pomieszczeniach, w których temperatura stale jest niższa niż 10 stopni Celsjusza lub przekracza 25 stopni, narażone są na wydatek energetyczny większy niż 1000 kcal u kobiet i 1500 kcal u mężczyzn,
  • zajmują się pracami fizycznymi pod ziemią, czy też np. usuwają skutki klęsk żywiołowych.

Jakie kryteria musi spełniać posiłek regeneracyjny?

Pracodawca, który zgodnie z przepisami prawa zapewnia posiłki regeneracyjne, musi przestrzegać określonych kryteriów, względem których tego typu pożywienie powinno dostarczać około 1000 kcal i mieścić się w proporcjach, które uwzględniają około 50-55 procent węglowodanów i nie mniej niż 15% białka. Dania serwowane muszą być w formie ciepłej, zazwyczaj podczas przerw po 3-4 godzinach pracy. Rodzaj i formę posiłków regeneracyjnych przeważnie ustalana jest z organizacjami związkowymi, które reprezentują pracowników.

Kolejnym kryterium, jakie musi zostać spełnione, jest bezpłatność posiłków – ich koszt nie może być odliczony od wynagrodzenia pracownika. Nie zawsze istnieje możliwość wydawania pożywienia w miejscu pracy – alternatywą, która jest zgodna z przepisami prawa, jest przekazywanie bonów do określonych punktów gastronomicznych lub zapewnienie produktów i odpowiedniego sprzętu oraz warunków do samodzielnego wykonania posiłków przez pracowników. Należy zaznaczyć, że w zamian za posiłki regeneracyjne nie może zostać wypłacony ekwiwalent pieniężny.

Zapewnienie napojów profilaktycznych

Poza posiłkami regeneracyjnymi pracodawca zobowiązany jest przepisami prawa do zapewnienia podwładnym napojów. Ich forma powinna być dostosowana do warunków pracy i potrzeb pracowników. Jeśli temperatura w miejscu pracy przekracza 25 stopni Celsjusza, płyny muszą być wzbogacone o minerały i sole mineralne. Poza tą kwestią nie ma regulacji dotyczących rodzaju napojów. Może to być woda, soki, kawa lub herbata.

Posiłek regeneracyjny to nie tylko benefit, ale wymóg określony konkretnymi przepisami / materiały promocyjne

Wielu pracodawców decyduje się na posiłki profilaktyczne, mimo że nie podlega pod wyznaczone kryteria i nie ma takiego obowiązku prawnego. Jest to dobra praktyka, która wpływa na budowanie pozytywnego wizerunku firmy.

Osoby, które poszukują nowego miejsca pracy, mogą odwiedzić serwis GoWork.pl, w którym można znaleźć m.in. oferty o pracę, a także opinie o przedsiębiorstwach i przed odpowiedzią na ofertę, dowiedzieć się więcej na temat zasad panujących w danym miejscu.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
15 min
1
Dania główne Mięso mielone z ryżem

Pyszne danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo. Mielone mięso w po...

Odsłon: 44

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7