Królestwo sera

Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami.

Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować.

Jednogłośnie stwierdziliśmy, ze francuskie camemberty są bez porównania lepsze od tych, produkowanych w Polsce. Kremowe o idealnej konsystencji, sprężystym wnętrzu, kremowej barwie i wspaniałym zapachu. Camemberty z pieprzem to niewątpliwie coś dla miłośników pikantnych smaków. Taki ser idealnie pasuje np. do dań na ciepło. Camembert z dodatkiem posiekanych grzybów będzie to doskonałe uzupełnienie kanapek.

 

Sery naturalne smakują zupełnie inaczej niż te z polskich sklepów. Smak pozostaje na długo na podniebieniu, a aromat nie ma sobie równych. To wspaniały dodatek do świeżych pomidorów i ogórków. Smakują także doskonale jako zapiekanka, a w towarzystwie ciepłych dań uwalniają moc smaku i aromatu.

Kozie sery na bazie mleka pasteryzowanego, to propozycja dla koneserów. Żeby się w nich rozsmakować, trzeba je po prostu lubić. Po pierwszym kęsie mamy ochotę sięgnąć po taki sam ser, ale z polskiego gospodarstwa. Jednak z każdym kolejnym kawałkiem nabieramy smaku na więcej...

Statystyczny mieszkaniec Francji zjada rocznie około 24 kg sera. W Polsce zjadamy tylko 3 kg sera rocznie na osobę. Czy to się zmieni? Być może, jeśli wypróbujecie serowe produkty firmy Merci Chef, które serdecznie polecamy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15033

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 157

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0