Ewa_Gotuje

„Królewska ryba" - przebogata w witaminy i kwasy omega-3. Ma mało ości i jest lepsza od łososia

Jesiotr nie występuje naturalnie w wodach polskich, przez co nie jest tak popularny w naszym kraju. Ryba ta jest bardzo zdrowa, a przyrządzenie jej jest naprawdę proste. Jedzenie jesiotra to nie tylko dobry wybór dla organizmu, dzięki jego właściwościom zdrowotnym, ale też rozkosz dla podniebienia.

Jesiotr w kuchni - co zrobić? Najlepiej smakuje pieczony, z grilla lub wędzony | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesiotr - co to za ryba

Jesiotr jest rybą należącą do rodziny jesiotrowatych. Ryba charakteryzuje się dużym rozmiarem i długą żywotnością. Niektóre osobniki jesiotra mogą przeżyć nawet 100 lat. Jesiotr może osiągać nawet do 2 metrów długości i 100 kilogramów wagi. Ciało ryby jest wydłużone i wrzecionowate. Ubarwienie jesiotra może być ciemnobrązowe lub szare.

Jesiotr nie żyje w Polsce w naturalnym środowisku. Moglibyśmy go za to spotkać w rzekach Chin, Kazachstanu i Rosji. W naszym regionie jesiotr jest hodowany na mięso oraz kawior w łowiskach komercyjnych.

Jakie wartości odżywcze ma jesiotr

Mięso jesiotra jest białe i smaczne. Jedząc je, nie trzeba martwić się o ości, gdyż ryba jest ich praktycznie pozbawiona. Jesiotr zawiera dużo składników odżywczych, białka i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jedząc jesiotra, dostarczymy do organizmu:

  • fosfor;
  • potas;
  • selen;
  • witaminę A;
  • witaminę B12;
  • kwas foliowy;
  • kwasy omega-3.

Na 100 gramów jesiotra spożywamy 108 kilokalorii, prawie 17 gramów biała oraz 4 gramy tłuszczu. Ze względu na taki skład jesiotr jest zdrową rybą, która sprawdzi się nawet na diecie odchudzającej.

Właściwości zdrowotne jesiotra

Jesiotr zawiera składniki odżywcze, które spożywane z rybą pozytywnie wpłyną na poprawę zdrowia. Między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe jesiotra korzystnie zadziałają na układ krążenia. Jesiotr obniży ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Oznacza to, że zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru i chorób sercowo-naczyniowych.

Witamina A w jesiotrze uzupełni niedobory tego składnika w organizmie. Poprawi się jakość widzenia i zapobiegnie zachorowaniu na m.in. ślepotę zmierzchową czy martwicę rogówki. Witamina A z jesiotra wpłynie też pozytywnie na stan skóry, włosów oraz paznokci.

Kto powinien jeść jesiotra?

Jesiotra powinny jeść przede wszystkim kobiety w ciąży, ze względu na zawartość w rybie kwasu foliowego. Składnik pozytywnie wpływa na rozwój płodu.

Jedzenie jesiotra zaleca się także osobom, które są aktywnie fizyczne i zależy im na dostarczeniu dużej ilości białka. Dodatkowo ta ryba bogata w białko nada się dla osób, które są na diecie odchudzającej. Składnik jesiotra nasyci na długi czas, a do tego nie dostarczy dużej ilości niezdrowych tłuszczy.

Jesiotr w kuchni - co zrobić

Jesiotra można przygotować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym sposobem przyrządzenia ryby jest upieczenie jej. Jesiotra można upiec zarówno w piekarniku, jak i na grillu, a później podawać go z cytryną. Mięso jesiotra będzie pyszne i soczyste.

Pyszny jest także jesiotr wędzony. Wędzenie to tradycyjny sposób przygotowania tej ryby. Taki sposób przygotowywania jesiotra wydobywa i podkreśla jego aromat. W takiej postaci jesiotr może być jedzony na ciepło i na zimno.

1. Mielone z jesiotra

 Mielone z jesiotra Zobacz przepis

Mielone z jesiotra / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze

 Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze Zobacz przepis

Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ryba zapiekana w warzywach i majonezie

 Ryba zapiekana w warzywach i majonezie Zobacz przepis

Ryba zapiekana w warzywach i majonezie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową

 Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową Zobacz przepis

Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jesiotr w galarecie

 Jesiotr w galarecie Zobacz przepis

Jesiotr w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jesiotr marynowany w sosie teryaki

 Jesiotr marynowany w sosie teryaki Zobacz przepis

Ryba marynowana w sosie teryaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 656

15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 830

30 min
42

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0