Ewa_Gotuje

Kup i trzymaj w lodówce. Napar z tej rośliny nie tylko obniża cholesterol

Uwielbiany jesienią i chętnie dodawany do herbaty z cytryną. Każdy wie, że ten korzeń to cenne źródło wielu witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na organizm. Odkryj wszystkie właściwości imbiru i sprawdź, jak zrobić klasyczny napar na przeziębienie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Napar z imbiru to znany babciny sposób na infekcje. Doskonale rozgrzewa i wspiera odporność organizmu, ale to niejedyne cenne właściwości imbiru. Dowiedz się, jakie są wartości odżywcze korzenia i jak pić herbatkę z imbirem. 

Sprawdź także: Napar z tej aromatycznej przyprawy obniża cukier, wspomaga wątrobę i działa przeciwbólowo

Imbir - właściwości

Jakie wartości odżywcze ma imbir? Korzenie dostarczają węglowodany, ale także szereg witamin. Zaliczają się do nich m.in. witamina A, C, E i K oraz te z grupy B (w tym kwas foliowy). Przyprawa to bogate źródło wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Cennym składnikiem imbiru jest również olejek eteryczny, odpowiedzialny za intensywny zapach i smak korzenia oraz wykazujący silny zdrowotny wpływ na organizm. 

Kiedy warto pić napar z imbiru? Od lat stosuje się go na przeziębienia. Faktycznie, imbir działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Herbatka pomoże więc rozrzedzić śluz i złagodzić kaszel, a także zmniejszyć gorączkę. Co ważne, imbir hamuje skurcze oskrzeli i działa przeciwbólowo, dlatego szczególnie poleca się pić napar podczas jesiennych infekcji i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Zarówno klasyczny napar z imbiru, jak i ten z dodatkami silnie rozgrzewa i wykazuje właściwości napotne.

Na co jeszcze pomaga imbir? Zawarty w nim olejek eteryczny niweluje mdłości i problemy trawienne, bo skutecznie pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo. Napar korzenny obniża również poziom cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i poprawia koncentrację.

Sproszkowany imbir w połączeniu z kurkumą czy cynamonem, dodany do naparu, pomoże też w odchudzaniu. Przyprawa przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości. Działa też moczopędnie, przez co zmniejsza obrzęki. 

Napar z imbiru - przepis

Tradycyjny napar z imbiru

Jak zrobić klasyczny napar z imbiru? Ten przepis jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Na początku odkrój około trzech centymetrów świeżego korzenia imbiru, a następnie pokrój go na cienkie plastry. Pamiętaj, aby go nie obierać - pod skórką kryje się najwięcej składników odżywczych. Możesz też zetrzeć go na tarce, żeby wypuścił cenny olejek eteryczny. Przełóż do naczynia i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Następnie parz pod przykryciem przez 10 minut i po tym czasie wypij.

Napar z imbiru z dodatkami

Możesz również przygotować napar z imbiru z dodatkami. Przygotuj napój z klasycznego przepisu, ale po lekkim ostygnięciu dodaj jeszcze plaster cytryny i pół łyżeczki miodu

Podobny napój możesz przygotować w wersji na zimno. Do ciepłego naparu z tartym imbirem, cytryną i miodem, dorzuć kostki lodu. Szybko otrzymasz pyszną i orzeźwiającą imbirową lemoniadę. 

Jeśli korzystasz ze sproszkowanego imbiru, warto połączyć go z innymi przyprawami korzennymi. Do sporej ilości wody, dodaj po pół łyżeczki imbiru, kardamonu, kurkumy lub cynamonu oraz łyżeczkę miodu.

Jak pić napar z imbiru?

Jak pić napar z imbiru? Uznaje się, że optymalna dzienna dawka imbiru wynosi od czterech do pięciu gramów. Pamiętaj, że napar z imbiru przyjmowany w zbyt dużych ilościach może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. Jeśli przesadzisz z porcją, możesz spodziewać się bólu brzucha, biegunki, wzdęć czy zgagi. Co więcej, zbyt duża ilość naparu może też wpływać na przyjmowane leki, zwłaszcza te obniżające cukier, stabilizujące ciśnienie i rozrzedzające krew. 

Napar z imbiru - przeciwwskazania

Kto powinien unikać naparu z imbiru? Szczególnie ci, na których ostry korzeń może działać drażniąco. Herbatki nie powinno podawać się dzieciom poniżej 12. miesiąca życia, ponieważ może to szkodzić ich podniebieniu i kubkom smakowym.

Przeciwwskazaniem do picia napoju są też refluks oraz wrzody żołądka lub dwunastnicy - w przypadku tych chorujących, imbir podrażnia błonę śluzową przewodu pokarmowego. Nie powinny go też spożywać osoby ze wzmożoną produkcją soku żołądkowego. 

Picie naparu z imbiru nie zaleca się też osobom z nadciśnieniem, ponieważ korzeń może podnosić ciśnienie krwi. Wśród przeciwwskazań do stosowania korzenia są też wymioty (w tym u ciężarnych) i kamica żółciowa

1. Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność

 Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność Zobacz przepis

Syrop z imbiru na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Napój herbaciany z imbirem

 Napój herbaciany z imbirem Zobacz przepis

Napój herbaciany z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kuracja imbirowa na przeziębienie

 Kuracja imbirowa na przeziębienie Zobacz przepis

Kuracja imbirowa na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rozgrzewająca herbata z imbirem

 Rozgrzewająca herbata z imbirem Zobacz przepis

Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Miód z cytryną i imbirem

 Miód z cytryną i imbirem Zobacz przepis

Miód z cytryną i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »

Zalej kwiaty gorącą wodą. Jak zrobić napar z chryzantem? »

Sok z pigwy na odporność i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 235

30 min
5

Polecane artykuły

2
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13