Leśne orzeźwienie Olgi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Olga jak zwykle zaskoczyła nas pomysłowością i starannością wykonania deseru. Jeśli macie ochotę na Leśne orzeźwienie, śmiało skorzystajcie z przepisu.

Sos owocowy
225 g mrożonych owoców leśnych
2 łyżki soku z pomarańczy
125 g malin
2 łyżki zagęszczonego soku malinowego
1 łyżka wody
1 kieliszek rumu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziela angielskiego
szczypta cynamonu

Masa
2 puszki zimnego mleka kokosowego
125 ml śmietanki 30%
½ szklanki cukru pudru
ekstrakt waniliowy
ekstrakt migdałowy

Zabajone
4 żółtka
100 g cukru pudru
2 łyżki rumu

Beza
4 białka
6 łyżek cukru

Ciasteczka
160 g kleiku ryżowego
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki wiórków kokosowych
3 jajka
200 g masła

Dekoracja
świeże owoce (porzeczki, borówki, jeżyny, maliny)
½ tabliczki czekolady gorzkiej

Sos owocowy
Wszystkie składniki umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie całość zblendować. Przełożyć na patelnię i gotować jeszcze przez 20 minut - do czasu uzyskania konsystencji syropu. Wystudzić.

Masa
Delikatnie oddzielić stałą część mleka kokosowego od płynnej i mieszając, delikatnie ją napowietrzyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać odrobinę ekstraktu waniliowego i migdałowego i delikatnie połączyć z gęstym mlekiem kokosowym. Schłodzić.

Zabajone
W kąpieli wodnej umieścić miskę z żółtkami. Wsypać cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać rum i ubijać energicznie do czasu powstania gęstej piany.

Beza
W kąpieli wodnej umieścić białka. Dodać szczyptę soli, a następnie partiami dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, ubić białka krótko mikserem. Ostudzić.

W tym czasie połączyć ze sobą masę z mleka kokosowego i zabajone. Dodać bezę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć okrągłą foremkę (o średnicy 22cm) folią spożywczą i wlać do niej przygotowaną masę. Polać połową ilości sosu owocowego. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

Ciasteczka
Na stolnicę wysypać wszystkie suche składniki. Zrobić na środku dziurkę i wbić do niej jajka. Całość połączyć z masłem i posiekać nożem. Zagnieść ciasto o lepkiej, tłustej konsystencji. Uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Dekoracja
Zmrożony deser odwrócić o 180° i pokroić na osiem kawałków. Polać pozostałą częścią sosu owocowego. Posypać owocami oraz pokruszonymi ciasteczkami. Oblać ciasteczka rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i ułożyć je obok kawałków semifreddo. Udekorować talerz świeżymi owocami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
15 min
0
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

1
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

6
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

11
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3