Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów zagrażających życiu. Tymczasem wystarczy odpowiednio dbać o organizm i wymiatać cholesterol z tętnic. W tym pomoże ci olej z pestek z czarnej porzeczki - właściwości prozdrowotne robią wrażenie.

Olej z pestek porzeczki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Olej z pestek z czarnej porzeczki, ze względu na swoje właściwości, jest przedmiotem licznych badań. Ostatnie z nich, opublikowane na łamach czasopisma naukowego Molecules, dowodzi, że regularne spożywanie tego produktu obniża poziom cholesterolu we krwi. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma olej z czarnej porzeczki i jak go stosować, przede wszystkim w kuchni. 

Jakie wartości odżywcze ma olej z pestek z czarnej porzeczki?

Część badań naukowych podkreśla, że resztki (w tym pestki) owoców czarnej porzeczki to cenny produkt uboczny przetwórstwa przemysłowego. Właśnie z nich da się pozyskać olej, który może wesprzeć organizm i poprawić jego funkcjonowanie. Nieprzetworzone nasiona czarnej porzeczki zawierają 29,3 proc. oleju. Jakie wartości odżywcze ma olej z pestek? 

100 g produktu to ok. 900 kcal. Nie dostarcza węglowodanów ani białka, ale zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone (w niskim stopniu) i wielonienasycone (w większej dawce). W składzie znajdują się: omega-3, omega-6 i omega-9. Olej z pestek z czarnej porzeczki to także źródło antyoksydantów i witaminy E.

Jakie właściwości zdrowotne ma olej z pestek?

Ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych, olej z pestek z czarnej porzeczki wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stymuluje również układ immunologiczny do odpowiedniej reakcji na infekcje rozwijające się w organizmie. Dzięki antyoksydantom chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwnowotworowo, oczyszcza z toksyn i hamuje proces starzenia się komórek.

Co więcej, podkreśla się też, że przyjmowanie oleju z pestek zmniejsza problem „suchego oka" i dolegliwości przy zapaleniach stawów. Okazuje się pomocne także przy atopowym zapaleniu skóry oraz innych defektach cery. Poprawia koloryt skóry i wzmacnia włosy. 

Do najważniejszych właściwości oleju z pestek z czarnej porzeczki należy jednak ochrona układu sercowo-naczyniowego. Regularne stosowanie tego produktu poprawia funkcjonowanie serca oraz naczyń, głównie przez obniżenie poziomu „złego" cholesterolu (LDL) we krwi

Zobacz: Porzeczki pod chmurką z bezy na kruchym spodzie

Jak stosować olej z pestek z czarnej porzeczki?

Olej z pestek z czarnej porzeczki w kuchni stosuj wyłącznie „na zimno". Dlaczego? Jest on bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są stabilne w wysokiej temperaturze i szybko się utleniają. Prozdrowotny płyn przechowuj w ciemnej butelce, lodówce.

Poza kuchnią może być stosowany także do pielęgnacji, np. do masażu skóry czy olejowania włosów. Świetnie sprawdzi się też do maseczek, które wklepiesz w twarz czy właśnie fryzurę.

Olej z pestek czarnej porzeczki - zastosowanie w kuchni

Wiesz już, jak stosować olej z pestek z czarnej porzeczki - zawsze „na zimno". Do czego najczęściej używa się tego produktu? Będzie wspaniałym dodatkiem do sosu sałatkowego. Wystarczy, że zmieszasz go z ulubionymi ziołami lub po prostu polejesz gotową przekąskę. Możesz też skropić nim zimną zupę (chłodnik) - dobrze będzie smakować np. gazpacho.  



Zobacz także:

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Kawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek? »

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
1
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 2920

60 min
12
60 min
11
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 629

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

2
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3