Na co zwracać uwagę, kupując bób?

Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Fot. 123RF

Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić popularności tego warzywa, gdyż jest ono nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Jaki bób kupować?

Oczywiście, idealnym rozwiązaniem byłoby serwowanie bobu, który wyrósł na naszej działce, jednak nie każdy może pozwolić sobie na taki komfort. Czym więc warto się kierować podczas zakupu bobu na straganach i w sklepach? W miarę możliwości powinniśmy starać się kupować bób w strąkach, gdyż tylko w ten sposób możemy być pewni, że kupowane przez nas warzywa są naprawdę świeże. Bób, który wcześniej został wyłuskany, jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, jednak warto brać pod uwagę, że mógł on spędzić w sklepie sporo czasu, a wszyscy doskonale wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze, jak świeży bób.

Jeśli nie uda nam się zakupić bobu w strąkach, istnieje jeszcze kilka sposobów na sprawdzenie świeżości warzywa. Przede wszystkim, powinniśmy kierować się wyglądem ziaren – powinny być intensywnie zielone, bez jakichkolwiek przebarwień, a tym bardziej śladów pleśni. Gdy zauważycie je na bobie, lepiej zrezygnujcie z zakupu.Pobierz aplikację smaker

Pamiętajcie również, że w przypadku bobu nie liczy się wielkość – najsmaczniejsze i najbardziej delikatne są niewielkie ziarenka. To właśnie one najlepiej sprawdzą się podczas przygotowywania pysznych potraw. Podczas zakupów powinniśmy również zwracać uwagę na sposób, w jaki był przechowywany bób. Wystawione na słońce, szczelnie zamknięte, plastikowe woreczki zachowują się jak szklarnia. Na ich ściankach zaczyna zbierać się woda, co w efekcie sprawia, że bób może się psuć.

Komu bób może zaszkodzić?

Bób, pomimo wielu swoich zalet, nie powinien być spożywany przez wszystkich. W szczególności powinni na niego uważać diabetycy. Ugotowany bób posiada wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 80.

Warzywo to nie jest wskazane również dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną produkcję gazów w jelitach.

Osoby z dną moczanową także powinny ostrożnie sięgać po bób, ze względu na zawartość puryn, które sprzyjają powstawaniu kamieni na nerkach.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 92

30 min
2
30 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

0
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2