Nasturcja - niezwykłe właściwości i zastosowanie

W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać?

Fot. 123RF/Picsel

Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów dzisiejszego Peru, gdzie jest ona nie tylko ozdobnym kwiatem, ale również popularną przyprawą. Zanim jednak zaserwujemy ją naszym bliskim, powinniśmy mieć na uwadze, że niektóre jej odmiany są niejadalne (np. nasturcja wielka). Do odmian, które możemy spokojnie włączyć do naszej diety, należy nasturcja bulwiasta, której liście, owoce oraz bulwy wykorzystuje się do produkcji przypraw, a w niektórych zakątkach świata traktuje się jako pyszne warzywo.

Przysmak wprost z Ameryki Południowej

Nasturcja bulwiasta pochodzi z Ameryki Południowej i to tam jest najbardziej popularna. Najczęściej uprawia się tę w Ekwadorze, Peru, Boliwii oraz Kolumbii. Jest to długoletnia bylina, dorastająca nawet do 4 metrów wysokości. Posiada ona szczególne, żółto-pomarańczowe kwiaty, kwitnące od kwietnia aż do pierwszych przymrozków. Jej utrzymanie raczej jest łatwe i nie przysporzy problemu nawet początkującym ogrodnikom. Ważnym jest jednak, aby w miejsce uprawy było odpowiednio nasłonecznione oraz osłonięte przed wiatrem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 318

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 109

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4