Grill - temat specjalny

Naturalnie zdrowy olej rzepakowy!

Wytłaczany z pięknego, złotego rzepaku olej, stanowi jeden z najcenniejszych darów natury. Bogaty w wartości odżywcze, witaminy jest produktem, który powinien zagościć w naszej diecie na co dzień. Na jakie efekty możemy liczyć stosując go regularnie?

Zbawienny wpływ oleju rzepakowego na nasze zdrowie znany jest od dawien dawna. Odżywia organizm od wewnątrz. Dostarcza mu cennych wartości, które wpływają również na zdrowie i piękny wygląd naszej skóry. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 i omega-3 stanowią podwaliny w każdym zrównoważonym sposobie żywienia. Tym bardziej musimy zwraca na nie uwagę, ponieważ dieta mieszkańców Europy środkowej jest uboga w produkty posiadające ich odpowiednią ilość. Stosunek obu kwasów do siebie jak 2:1 jest idealny z punktu widzenia żywieniowego.

 

Olej rzepakowy zawiera aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek. Wspomniane kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz korzystnie oddziaływują na serce i układ krążenia.


Rafinowany olej rzepakowy nie tylko dostarczy nam cennych wartości odżywczych. Sprawdzi się również podczas smażenia, gotowania czy pieczenia. Ma wysoką temperaturę dymienia, przez co nie traci swoich wartości odżywczych. Idealny jako dodatek do sosów, zup sprawdzi się również podczas pieczenia. Można z niego przyrządzać marynaty do mięs oraz sosy do sałat. Jest neutralny w zapachu oraz smaku. Olej tłoczony na zimno powinniśmy stosować wyłącznie do zastosowań na zimno.
Olej rzepakowy odgrywa ważną rolę w diecie najmłodszych. Może być spożywany przez kobiety w ciąży oraz dzieci od 6 miesiąca życia. Dodawany do zupek, sosów, różnych potrawek stanowi ważne źródło energii dostarczanej organizmowi dziecka.


To o czym należy jeszcze pamiętać to istotny wpływ oleju na naszą cerę, skórę, włosy i paznokcie. Olej rzepakowy bogaty jest w witaminę E i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Świetnie sprawdza się jako składnik peelingów do ciała. Na jego bazie można stworzyć regenerujące maski do włosów, czy twarzy. Idealny produkt do olejowania paznokci - wzmocni je i odżywi.


Olej rzepakowy to kwintesencja zdrowia pochodząca z polskich pól. Warto o tym pamiętać i zaprzyjaźnić się z tym drogocennym darem natury, który skrywa w sobie moc siły i zdrowia tak potrzebnych dla naszego organizmu.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy

 

 

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji."

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17