Nie można łączyć pomidora z ogórkiem. Fakt czy mit?

Przygotowując potrawy, wiele osób zadaje sobie pytanie czy można łączyć pomidora i ogórka. Wiele osób twierdzi, że to smaczne połączenie, pojawiające się często w sałatkach i kanapkach, może nam zaszkodzić. Jak jest naprawdę? Dziś rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Fot. 123RF/Picsel

Połączenie ogórka z pomidorem, chociaż bardzo popularne w naszych kuchniach, należy również do jednych z najbardziej kontrowersyjnych, kulinarnych duetów. Teza o tym, że nie powinniśmy łączyć ogórków i pomidorów ma tyle samo przeciwników, co zwolenników, a spór pomiędzy nimi trwa już od wielu lat. Jak jest w rzeczywistości? Czy możemy łączyć ze sobą te dwa warzywa?

Sprawdź także: Pomidory – dlaczego warto je jeść? Top 12 przepisów z pomidorami

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

Tego duetu powinniśmy unikać wyłącznie, gdyby pomidory były jednym źródłem witaminy C w naszej diecie. Zawarty w ogórkach enzym askorbinowy utlenia tę witaminę z pomidorów, czyniąc ją bezużyteczną. Z tego właśnie względu nie zaleca się ich łączenia np. z papryką, pomidorami i natką pietruszki, które zawierają bardzo dużo witaminy C.

Na szczęście, w naszym codziennym jadłospisie z pewnością znajdzie się wiele innych źródeł tej substancji, które sprawią, że zjedzenie kanapki z pomidorem i ogórkiem nie będzie większą stratą. Jeśli w ciągu dnia sięgasz  po owoce cytrusowe, kiszonki, truskawki, brokuły, kalafiory, a nawet ziemniaki, najpewniej nie musisz obawiać się niedoborów witaminy C. Tak więc bez większych obaw możesz sięgać po sprawdzone połączenie ogórka i pomidora.

Reklama

Zobacz także:

Idealny do domowej spiżarni. Prosty przepis na dżem z jarzębiny i jabłek »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Napoje Domowy kompot z rabarbaru

Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...

Odsłon: 82

15 min
0
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 162

>60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3