Ewa_Gotuje

Ogórki kiszone gazują po otwarciu, a woda jest mętna? Sprawdź, co jest nie tak

Ogórki kiszone są popularnym dodatkiem do sałatek czy dań mięsnych. Możemy sięgać po nie regularnie, ponieważ pozytywnie wpływają na jelita i odporność organizmu. Jednak co powinniśmy zrobić, gdy ogórki kiszone gazują po otwarciu, a zalewa jest mętna? Czy jest to znak, że przetwory są zepsute?

Dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują? To zupełnie naturalne zjawisko | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują?

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z przygotowywaniem domowych przetworów, niejednokrotnie zastanawiają się, dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują. Chociaż dla początkujących kucharzy może być to zaskakujące, trzeba wiedzieć, że ulatniające się do góry bąbelki są całkowicie naturalnym zjawiskiem.

Gazowanie ogórków kiszonych wynika z faktu, iż powstają one w wyniku procesu fermentacji, który zachodzi podczas ich przygotowywania. Po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi bakterie fermentujące wciąż przekształcają cukry w kwas mlekowy i gazy, takie jak dwutlenek węgla, który stopniowo ulatnia się z warzyw.

Dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna?

Polacy niepokoją się również tym, dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna. Przecież pamiętamy, że podczas zalewania warzyw, była świeża i przejrzysta. Prawda jest jednak taka, że zmiana koloru i konsystencji cieczy nie jest niczym nadzwyczajnym.

Podobnie jak w przypadku gazowania, mętność wody po ogórkach kiszonych jest efektem działalności mikroorganizmów w procesie fermentacji, podczas której bakterie przeprowadzają procesy metaboliczne, stopniowo rozkładając cukry i białka.

Poza tym mętność wody po ogórkach kiszonych może być spowodowana obecnością dodawanej do przetworów soli. Przyprawa wchodzi w reakcję z występującymi w warzywach minerałami, powodując powstawanie jasnego osadu na dnie słoika.

Czy można jeść ogórki kiszone, gdy woda jest mętna?

Odpowiedź na pytanie, czy można jeść ogórki kiszone, gdy woda jest mętna, jest twierdząca. Trzeba wiedzieć, że zmiana konsystencji i zabarwienia cieczy nie stanowi w tym przypadku zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Jeżeli pomimo braku przeciwwskazań do spożycia, mętność wody i tak powoduje u nas dyskomfort, bardzo łatwo możemy pozbyć się problemu. W tym celu wystarczy jedynie przelać ogórki i wodę do sitka oraz dokładne przepłukać warzywa przed spożyciem.

Bardziej niż mętnienie wody po kiszeniu powinien zaniepokoić nas jednak fakt, iż ogórki kiszone są bardzo miękkie i nieprzyjemnie pachną. Może być to znak, że są zepsute i wówczas lepiej powstrzymać się od ich spożycia. Taka sytuacja może mieć miejsce, zwłaszcza gdy przed umieszczeniem warzyw w słoiku nie zadbaliśmy o ich dokładne oczyszczenie, nie sprawdziliśmy szczelności naczyń i zakrętek. Wówczas, lepiej powstrzymać się od ich spożycia.

Zobacz także: 

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 65

15 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0