Fot. Olej rzepakowy ma idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 / 123RF/Picsel
Partnerem publikacji jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
Cenne źródło kwasów omega
Olej rzepakowy jest wyjątkowy, ponieważ wyróżnia go idealna z punktu widzenia żywieniowego proporcja kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-6 do omega-3 - wynosi ona 2:1. Stanowią one blisko 30 proc. składu oleju: 20 proc. to kwas linolowy (omega-6), a 10 proc. - alfa-linolenowy (omega-3). W oliwie te proporcje są dużo mniej korzystne, a kwas omega-3 stanowi zaledwie 1 proc. jej składu, czyli aż 10 razy mniej niż w naszym rodzimym oleju rzepakowym i to zarówno w tym tłoczonym na zimno, jak i rafinowanym. Już dwie łyżeczki tego oleju pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na kwasy omega-3, których, ze względu na niskie spożycie ryb w naszej diecie, mamy deficyty. W dodatku zawiera on najmniej spośród wszystkich olejów roślinnych niekorzystnych dla naszego zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Podczas gdy w oleju rzepakowym stanowią one 7 proc. całej zawartości, oliwa ma ich aż 15 proc.
Wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm człowieka
Kwasy ALA (omega-3) i LA (omega-6) są kwasami niezbędnymi, inaczej - egzogennymi, czyli nie mogą zostać wyprodukowane samodzielnie przez organizm, muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i serce oraz łagodzą stany zapalne. Właściwy udział tych kwasów tłuszczowych w diecie zmniejsza również ryzyko wystąpienia nowotworów, przede wszystkim piersi i jelita grubego. W dodatku łagodzi objawy chorób Alzheimera, Parkinsona oraz depresji.
Naturalne źródło witamin
Prócz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w oleju rzepakowym odnajdziemy również witaminy. Produkt ten jest naturalnym źródłem witamin E i K. Olej rzepakowy ma największą spośród popularnych olejów zawartość tokoferoli, czyli organicznych związków chemicznych, z których wiele ma aktywność witaminy E. Podobne ilości występują w oleju lnianym, a większe - w rzadko stosowanych olejach, na przykład oleju z czarnej porzeczki. Tymczasem są one silnymi antyoksydantami. Spożywanie witaminy E może zatem chronić przed rozwojem choroby miażdżycowej, a także spowalniać starzenie się skóry. Najwyższą zawartość tokoferoli mają oleje tłoczone na zimno.
Olej rzepakowy ma również najwyższą zawartość witaminy K - całkowite zapotrzebowanie na nią pokryjemy już spożywając cztery łyżki oleju rzepakowego dziennie. Podstawową funkcją tej witaminy jest udział w procesie krzepliwości krwi. Działa również profilaktycznie i leczniczo na osteoporozę. Witamina K jedynie w naturalnej postaci wykazuje właściwości zdrowotne, dlatego warto spożywać ją wraz z olejem, szczególnie że obydwie te witaminy (E i K) rozpuszczają się właśnie w tłuszczach.
Warto na koniec wspomnieć, że olej rzepakowy ma wysoki punkt dymienia, wynoszący nawet 240 stopni Celsjusza. To oznacza, że można na nim bezpiecznie smażyć, gdyż dopiero powyżej tej temperatury tłuszcz zaczyna rozpadać się na szkodliwe związki i tracić swoje wartości odżywcze.
Partnerem publikacji jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
Sfinansowano z Programu Promocji Roślin Oleistych
materiały promocyjne