Oliwa z oliwek: właściwości zdrowotne i dieta śródziemnomorska

Oliwa z oliwek jest ceniona nie tylko w kuchni. Z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych, jest szeroko używana w kosmetyce. Szeroko omawiane są także jej właściwości prozdrowotne.

Oliwa z oliwek może mieć zastosowanie nie tylko w kuchni/123rf/PICSEL

Wolna od konserwantów i sztucznych substancji ma dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę każdego z nas. Nic dziwnego, że jest jednym z podstawowych składników używanych w tak zwanej diecie śródziemnomorskiej, uważanej za skuteczny sposób na zdrowie i długowieczność.

Oliwa z oliwek to tłuszcz roślinny, który w większej części składa się z kwasów tłuszczowych nienasyconych. To właśnie ona stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-3 (kwas linolenowy). W oliwie z oliwek extra vergine dobrej jakości Możemy znaleźć także dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin i polifenoli.

Sposób odżywiania

Oliwa z oliwek zawdzięcza swoją karierę popularnej od lat diecie śródziemnomorskiej. To właśnie w niej głównym źródłem tłuszczu jest produkt powstały z tłoczenia owoców drzew oliwnych.

Ten rodzaj odżywiania uznawany jest na całym świecie za jeden z najbardziej korzystnych modeli żywieniowych. Wpływa między innymi na poprawę kondycji serca; popularność zdobył w latach 90., kiedy naukowcy odkryli powiązanie pomiędzy sposobem odżywiania ludzi zamieszkujących basen Morza Śródziemnego, a panującą w tym regionie niską śmiertelnością z powodu chorób krążenia.

Na czym się opiera? Na dietę śródziemnomorską składają się przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże, sezonowe owoce i warzywa (spożywane w każdym posiłku!) oraz rośliny strączkowe. Ważnym elementem są także orzechy oraz nasiona oleiste. Z uwagi na rejon, z którego pochodzi, istotne są w niej także ryby oraz owoce morza, na rzecz których ogranicza się spożycie czerwonego mięsa. Do przyprawiania używamy przede wszystkim ziół, nie zaś soli. Jednym z ważnych elementów diety śródziemnomorskiej jest także... aktywność fizyczna! Oprócz właściwego sposobu żywienia, to właśnie ruch pozwala zachować nam zdrowie oraz sprawność.

Przede wszystkim podstawowym źródłem tłuszczu powinna być właśnie oliwa z oliwek. Oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, nadaje potrawom unikalny smak oraz aromat.

Jakość

Aby oliwa z oliwek miała szansę wywrzeć dobroczynny wpływ na nasz organizm, musi być dobrej jakości. Czym się kierować przy wyborze? Warto w takim wypadku zwrócić uwagę na to, aby była z pierwszego tłoczenia, zamknięta w puszce lub butelce z ciemnego szkła. Brak dostępu światła słonecznego pozwala zachować jej korzystne właściwości. Czy możemy trafić na tego rodzaju produkt na półce supermarketu?

Wielu z nas myśli, że oliwę wysokiej jakości można spotkać wyłącznie w niewielkich tłoczniach bezpośrednio we Włoszech. Niekoniecznie, ponieważ na półkach w Polsce nie brakuje oliw extra vergine bardzo dobrej jakości. Co zrobić, aby jednak nie skazywać się na zbyt długie poszukiwania? Warto postawić na uznanego na całym świecie producenta.

Firma Monini powstała w 1920 roku i do tej pory pozostaje w rękach rodziny. Dzięki zaangażowaniu właścicieli od lat pozostaje od lat pod względem udziałów czołową marką we Włoszech a oliwa Classico bestsellerem w kategorii.. Z uwagi na wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i polifenoli, Oliwy z Oliwek Extra Vergine Monini są doskonałejako podstawa diety śródziemnomorskiej, uchodzącej za jeden z najzdrowszych możliwych sposobów odżywiania oraz klucz do zdrowia i długowieczności.

W diecie śródziemnomorskiej to właśnie złoty płyn odgrywa kluczową rolę. Można ją wykorzystać także do leczenia dolegliwości wewnętrznych, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Dlaczego tak jest?

Szlachetne zdrowie...

Wielu osobom słowo „tłuszcz" kojarzy się negatywnie. Nie wszystkie tłuszcze mają jednak negatywny wpływ na nasze zdrowie. Oliwa z oliwek jest źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jest więc niezbędna w naszej diecie. Organizm nie potrafi wyprodukować tego składnika samodzielnie, dlatego konieczne jest dostarczanie go wraz z odpowiednim pokarmem. Dlaczego to takie ważne?

Niedobór tego składnika może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze ciała. W wyniku niedostatku tłuszczów nienasyconych powstają bolesne zmiany skórne, tworzą się stany zapalne w organizmie. Jesteśmy tez bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje.

Oliwa z oliwek nie tylko obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Osoby spożywające ten produkt dostarczają organizmowi składników, które mogą obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać arytmii serca. Dodatkową właściwością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych jest zahamowanie rozwoju zakrzepicy. Ogranicza tez możliwość wystąpienia cukrzycy typu drugiego, nowotworów oraz otyłości.

Dużą uwagę na występowanie oliwy z oliwek powinni zwrócić rodzice dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Dlaczego? Wpływa ona bowiem korzystnie na prawidłowy wzrost u młodych ludzi. Korzyści dla dorosłych? Znaczne spowolnienie procesów starzenia się.

Artykuł powstał we współpracy z marką Monini

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Prosta tarta z rabarbarem

...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...

Odsłon: 9854

30 min
19
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

0
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

2
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3