Oregano - niezwykłe właściwości zwykłego zioła

Oregano – znamy je doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet hodujemy je w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak.

Fot. 123RF

Jedna z najistotniejszych przypraw kuchni śródziemnomorskiej. Niezwykle aromatyczna i smaczna. Jej właściwości lecznicze doceniał nawet Hipokrates oraz Arystoteles, co czyni z niej jedno z najstarszych, znanych nam lekarstw. Roślinę tę wykorzystywano również w przemyśle farbiarskim oraz jako ochronę przed wszelkiego rodzaju urokami i czarami. W czasach kryzysu zastępowano nią herbatę, a nawet tytoń. O czym mowa? Oczywiście o wyjątkowym oregano.

Zioło na wszelkie przypadłości

Za niezwykłe właściwości lecznicze tego niepozornego zioła odpowiadają silne olejki eteryczne, w tym tymol i karwakrol, których wykorzystanie już od dawna interesuje naukowców. Co więcej, w oregano znajdziemy szereg kwasów roślinnych - posiadający właściwości przeciwzapalne kwas kawowy, bakteriobójczy kwas ursolowy oraz wspierające układ odpornościowy fitosterole. Roślina ta jest również źródłem chroniących nas garbników oraz flawonoidów

Okazuje się, że wyjątkowy skład tej rośliny, sprawia iż ma ona niezwykle szerokie zastosowanie. Nie tylko w kuchni, ale również w ziołolecznictwie, jako skuteczny środek na wiele schorzeń i przypadłości. Powinniście jednak wiedzieć, że w przyrodzie występuje około 40 odmian tego zioła i nie wszystkie z nich posiadają lecznicze właściwości. Dlatego też zanim zdecydujecie się zastosować kurację z oregano, upewnijcie się, że posiadacie odpowiednią odmianę, a najlepiej skonsultujcie z lekarzem.

Kiedy pomoże nam to zioło? Napary i herbatki z oregano poleca się w przypadkach bezsenności, przewlekłego zmęczenia oraz rozdrażnienia. Doskonale ukoją skołatane nerwy oraz sprawią, że poczujemy się zdecydowanie lepiej. Co więcej, roślina ta rewelacyjnie wpływa na nasz układ trawienny. Zawarte w niej olejki eteryczne mają działanie rozkurczowe, co jest szczególnie pomocne przy wzdęciach, nerwicy żołądka oraz tzw. zespole jelita drażliwego. Sprawdzi się również jako środek przeciwbiegunkowy.

Jednak najbardziej interesujące są bakteriobójcze i oczyszczające właściwości oregano. Zawarte w nim substancje wspomagają nasz organizm w walce z wieloma groźnymi pasożytami. Napar z tego zioła stosuje się jako delikatny lek przy chorobach pasożytniczych u dzieci w wieku przedszkolnym. Ponadto, wykazano iż olejek z oregano ma silne działanie antybakteryjne, dzięki czemu pozwala zwalczać bakterie gronkowca, E.coli a nawet Salmonelli. Dowiedziono, iż pozwala on walczyć nawet z tymi mikroorganizmami, które opierają się antybiotykoterapii. Stosuje się go również w profilaktyce wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Oregano ma również działanie antygrzybiczne . Dzięki niemu możemy skutecznie walczyć z drobnoustrojami, wywołującymi m.in. kandydozę. Wysoka zawartość antyoksydantów w tej roślinie, sprawia iż komórki naszego organizmu wolniej się starzeją oraz szybciej regenerują. W ten sposób możemy nie tylko walczyć z oznakami upływającego czasu, ale również zmniejszyć ryzyko zachorowania na groźne nowotwory. Jest to również zioło, które pozwoli nam dopieścić nasze drogi oddechowe. Zawarte w nim olejki eteryczne pomogą palaczom oraz osobom zmagającym się z kaszlem, zapaleniem oskrzeli i chorobami gardła.

Jeśli do tej pory nie stosowałeś oregano w swojej kuchni, te przepisy zdecydowanie ci to ułatwią. Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie

Łopatka w sosie warzywnym z nutą oreganoKiełbasa drobiowa czosnkowa z cebulką i oreganoGruszka w cieście francuskimZieleń i biel czyli sałatka Kurczak w lekkim sosie pomidorowym z oreganoPieczone ziemniaki

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3