Pięć warzyw, które warto poznać

Yacon, ulluco, cykantera to mało znane w Polsce warzywa, które ze względu na swoje walory smakowe posiadają szereg kulinarnych zastosowań. Są także świetnym uzupełnieniem niedoborów składników odżywczych, dodatkowo bez problemów można je uprawiać w naszym klimacie.

Yacon – słodycz prosto z natury

Yacon pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Posiada liście, z których przyrządza się napary. Wykorzystuje się je w leczeniu nerek, układu trawiennego oraz cukrzycy. Bulwy zaś doskonale smakują na surowo, można jednakże je gotować, smażyć, piec czy dusić. Cukier z nich pozyskiwany jest mniej kaloryczny od buraczanego czy trzcinowego, lecz bardzo słodki. Przez to Yacon wykorzystuje się do produkcji dżemów czy syropów (doskonałych dla diabetyków).

Badania przeprowadzane przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie wykazały, że Yacon zawiera 20 cennych aminokwasów, witaminy A, B1, B2, C oraz fosfor, magnez żelazo, wapń, potas oraz błonnik. Słodki smak roślinie nadają fruktooligosacharydy, tzw. FOS (zawiera ich aż 67%). FOS to unikalny rodzaj cukrów, który działa jak pokarm dla dobrych bakterii w jelicie grubym, chroni przed osteoporozą oraz może pomóc przy wzroście  gęstości kości.

Yacon jest niskokaloryczny, zmniejsza apetyt oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu. Obniża także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Bulwy posiadają konsystencję zbliżoną do arbuza, a smak podobny do młodej marchwi.

Pobierz aplikację smaker

Ulluco to roślina uprawiana w regionie andyjskim Ameryki Południowej. Posiada liście smakujące jak szpinak oraz jadalne, kolorowe bulwy. W zależności od odmiany mogą przybierać różne kolory: żółty, zielony, czerwony, biały, fioletowy czy pomarańczowy, mogą być również nakrapiane.

Bulwy można jeść na surowo lub poddać obróbce termicznej. Ze względu na wysoką zawartość wody, nie zaleca się smażenia czy pieczenia ulluco. Ich smak przypomina buraka czerwonego z orzechową nutą. Zawierają białko, wapń, karoten a także, jako jedna z niewielu roślin - betalainy, posiadające właściwości antyoksydacyjne. 5 października w Peru obchodzony jest Dzień Ulluco, podczas którego można spróbować potraw z tychże bulw.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Występuje głównie w górskich obszarach Ameryki Południowej a także Azji Południowej oraz Ameryce. Pędy dzikiego ogórka osiągają nawet 5 m długości a kwiaty są zjawiskowo piękne. W związku z tym, roślina ta świetnie sprawdza się jako ozdoba ogrodu.

Owocem cyklantery są zielone jagody o kształcie zbliżonym do papryki. Można je jeść na surowo, a także gotować czy smażyć. Młode owoce smakują jak ogórki, starsze zaś do złudzenia przypominają paprykę, stąd też przyjęło się określenie „paprykowego ogórka". Jadalne są również zarówno pędy jak i liście, które mogą stanowić świetny dodatek do sałatek warzywnych, zup i sosów.

Poza walorami smakowymi, sproszkowana cykantera posiada właściwości lecznicze. Odwar z owoców świetnie sprawdza się przy zwalczaniu wysokiego poziomu cholesterolu a herbata - nadciśnienia. Wspomaga leczenie otyłości i cellulitu, ponieważ usprawnia przemianę materii. Łagodzi bóle i zaburzenia żołądkowo-jelitowe, jest moczopędna, działa antyoksydacyjnie. Co więcej, przyjmowanie na czczo zmielonych nasion, pomaga pozbyć się pasożytów. Owoce i liście cyklantery mają działanie przeciwzapalne, po zmiażdżeniu można je stosować w postaci okładów. Cyklantera przede wszystkim sprawdza się w leczeniu poważnych chorób, tj. cukrzycy, miażdżycy czy stwardnienia rozsianego.

Pobierz aplikację smaker

Marek kucmerka pochodzi z Chin, jednakże znany był również w Europie Środkowej od XVI wieku. A jest to roślina o mączystych bulwach korzeniowych oraz jadalnych pędach. Jej przewrotna nazwa pochodzi najprawdopodobniej od niemieckiego mehre, co po polsku oznacza marchew.

Smak bulwy jest właściwie zbliżony do smaku marchwi czy pasternaku, lecz lekko orzechowy. Marek jest rośliną leczniczą, sproszkowany korzeń reguluje dolegliwości trawienne, wspiera działanie wątroby oraz pomaga w walce z hemoroidami.

Bulwy są lekkostrawne oraz niezwykle bogate w węglowodany i białko. Można je jeść na surowo a także po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu czy duszeniu. Należy pamiętać, by usunąć wcześniej zdrewniały, niejadalny trzon korzenia. Przygotowanie, a głównie obranie za skóry marka okazało się na tyle czasochłonne, że zaprzestano jego uprawy na rzecz ziemniaków. Marek bowiem w Polsce był znany już w średniowieczu zarówno wśród tego biedniejszego jak i królewskiego grona. Często pojawia się w przepisach kuchni staropolskiej. Dziś jest jedynie uprawiany przez hobbystów, choć zaczyna pomału wracać do łask.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Apios to niezwykle dekoracyjna roślina, dziko rosnąca na wilgotnych terenach Ameryki Półncnej. Można ją uprawiać bez problemu w naszym klimacie. Świetnie sprawdza się do obsadzania ogrodzeń czy balkonów, ponieważ kiedy kwitnie, jej kwiaty mają niezwykły zapach oraz oryginalny wygląd a pnącza siegają nawet do kilku metrów. Posiada także strąki z nasionami, jadalne po spożyciu oraz bulwy, charakteryzujące się orzechowym smakiem.

Zawierają dużo białka, węglowodanów (aż 3 razy więcej niż ziemniaki) a także żelazo i wapń. W związku z tym są dobrym uzupełnieniem diety wegan. Apios obniża także ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe. W związku z obecnością izoflawonów działa przeciwnowotworowo w profilaktyce raka piersi czy prostaty.

Bulwy należy poddać obróbce termicznej, można je także suszyć i mielić. W takiej formie najlepiej używać ich do zagęszczenia zup czy sosów a także do wyrobu domowego chleba.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
15 min
1
30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3