Ewa_Gotuje

Pięć zaskakujących właściwości ogórków

Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie?

Fot. 123RF/Picsel

W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry.

1. Są źródłem witaminy K

W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Jest ona ważna w procesie krzepnięcia krwi oraz wchłaniania wapnia. Niektórzy badacze twierdzą także, że zapobiega wielu nowotworom. Znaleźć ją można także w innych zielonych roślinach - sałacie, szpinaku, kapuście i brokułach - oraz w ziemniakach, rzepie, awokado, jajkach, serze i jogurcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

2. Wspomagają odchudzanie

Ponad 95 proc. ogórka to woda. Dzięki temu ilość kalorii w porcji tych warzyw jest bardzo niska. Duży ogórek ma jedynie... 13 kcal. Warto włączyć go do diety odchudzającej, np. w formie surowych słupków z dodatkiem guacamole. Pyszna i zdrowa przekąska!

3. Oczyszczają organizm z toksyn

Ogórki nie tylko usprawniają odchudzanie, ale i pozwalają oczyścić organizm z toksyn. Jeśli więc planujemy dietę oczyszczającą, zwróćmy uwagę na to niepozorne warzywo.

Pobierz aplikację smaker

4. Odmładzają

Substancje zawarte w ogórkach - nazywane antyoksydantami - wymiatają z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i przyspieszające proces starzenia się organizmu.

5. Poprawiają kondycję skóry

Ogórki to świetny sposób na podrażnioną skórę, opuchliznę i przesuszenie. Warto robić sobie okłady z ogórków także w przypadku poparzeń słonecznych. Ich schładzające właściwości przyniosą dużą ulgę.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...

Odsłon: 1314

15 min
7
>60 min
11
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9481

30 min
15
30 min
41

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

1
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

6
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10